500.000 euro voor verdere restauratie van ophaalgebouw

ontwerp nieuw CC MUZE (grote weergave)

27 februari 2017 - Geert Bourgeois, Vlaams minister-president en Vlaams minister van Onroerend Erfgoed, kent een premie van 499.713,28 euro toe aan het gemeentebestuur van Heusden-Zolder voor de verdere restauratie van het ophaalgebouw op de voormalige mijnsite van Heusden-Zolder. Dit unieke stuk industrieel erfgoed prijkt sinds 1995 op de lijst van beschermde monumenten. Het gebouw bestaat uit drie verschillende ophaalmachinegebouwen, een compressorenzaal en het onderdek.

Vandaag doet de historische mijnsite dienst als modern bedrijvenpark. Deze herbestemming zorgt er voor dat dit waardevol erfgoed blijft behouden,” aldus minister- president Bourgeois. “In een eerste restauratiefase is in 2013 al een onroerenderfgoedpremie van 3,2 miljoen euro toegekend. Toen is een groot gedeelte van het immense gebouw gerestaureerd en is het Centrum voor Volwassenonderwijs ‘De Verdieping’ erin ondergebracht.”

Met deze restauratiepremie zal het ophaalgebouw verder water – en winddicht gemaakt worden. Bedoeling is om nadien ook de schouwburg, artiestenloges, een theaterzaal, het Muzecafé en kantoren van cultuurcentrum De Muze onder te brengen in het gebouw. In een aansluitende nieuwbouw krijgen een balzaal, muziekstudio’s en bergruimtes onderdak.

De meeste beschermde gebouwen op de site kregen al een nieuwe bestemming. Het voormalig badhuis herbergt het Centrum voor Duurzaam Bouwen, het administratief hoofdgebouw wordt nog steeds gebruikt als kantoorgebouw, nu voor diverse ondernemingen.

Datum van het bericht: maandag 27 februari 2017
alle nieuws »