Overlast eikenprocessierups is onder controle

bestrijding eikenprocessierups (grote weergave)

Deze week start de preventieve bestrijding van de eikenprocessierups. Maar omdat de overlast zo goed als verdwenen is, wordt er alleen nog op openbaar domein gesproeid.

In 2007 kreeg onze gemeente voor het eerst te maken met overlast van de eikenprocessierups. Deze rups ontwikkelt tijdens zijn groeiproces brandhaartjes die jeuk en zelfs allergische reacties kunnen veroorzaken.

Na de plaag van 2008 besliste het gemeentebestuur dan ook om de eikenprocessierups vanaf 2009 preventief te bestrijden. Door de eiken waar de overlast zich voordeed (zo’n 3.000 per jaar) met een biologisch middel te besproeien werd de overlast vrij snel teruggedrongen.

Nu, tien jaar later, blijkt de preventieve bestrijding zijn effect niet gemist te hebben. Zowel in Heusden-Zolder als in onze buurgemeenten is de overlast zo goed als verdwenen. Daarom besliste het schepencollege om de preventieve bestrijding af te bouwen. In 2017 zal er enkel nog op openbaar domein gesproeid worden.

Het bestuur blijft de situatie samen met het Limburgs Natuurcentrum verder opvolgen en zal in het najaar evalueren met het oog op de verdere aanpak.

Datum van het bericht: dinsdag 16 mei 2017
alle nieuws »

Praktisch

Afdeling grondgebiedszaken

Dienst patrimonium

Heldenplein 1
3550 Heusden-Zolder


tel. 011 80 80 87
fax 011 80 80 79
e-mail
Openingstijden