Identiteitskaart

EIK (grote weergave)

Vanaf de leeftijd van 12 jaar moet elke Belg een identiteitskaart hebben.
Je moet je identiteitskaart vanaf de leeftijd van 15 jaar altijd bij je hebben op de openbare weg.

De elektronische identiteitskaart is niet enkel geldig in België, maar het is eveneens een reisdocument binnen Europa.  De kaart zal dienen als elektronisch identificatiemiddel en ze biedt de mogelijkheid om je elektronische handtekening te gebruiken.  De kaart laat toe op een beveiligde en betrouwbare wijze te communiceren met openbare of privé-instellingen en ondernemingen. 
De voorwaarde om met de elektronische identiteitskaart te kunnen werken, is dat je computer voorzien is van een kaartlezer.  Op de website www.kaartlezers.be vind je meer informatie over welke soorten kaartlezers er bestaan, hoe je het voor jou geschikte model kiest, waar je de kaartlezers kunt kopen of online kunt bestellen, enz.

De elektronisch leesbare informatie is dezelfde als de informatie die met het blote oog leesbaar is.
Op de identiteitskaart staan je naam, je eerste twee voornamen voluit en de eerste letter van je derde voornaam, je nationaliteit, geboorteplaats en -datum, geslacht, de kaartbenaming en het kaartnummer, de geldigheidsduur van de kaart, je foto, je rijksregisternummer en de plaats van afgifte van de kaart.
Voorts bevat de kaart de handtekening van de houder en die van de overheid. 

Op de kaart is het adres onzichtbaar opgeslagen zodat de kaart niet bij iedere verhuis moet vervangen worden.  De andere onzichtbare gegevens hebben te maken met de beveiliging en de identificatie van de eigenaar van de kaart. 

De elektronische identiteitskaart is 10 jaar geldig voor burgers van 18 tot 75 jaar.  Vanaf 75 jaar en ouder is de identiteitskaart 30 jaar geldig en voor minderjarigen (12 tot 18 jaar) 6 jaar.

Voor alle EID-toepassingen: www.mybelgium.be .

Voor een eerste (12 jaar) of voor een nieuwe elektronische identiteitskaart word je opgeroepen om de aanvraag (basisdocument) te komen ondertekenen.
Wie dit wenst kan ook zelf een nieuwe elektronische identiteitskaart aanvragen, ongeacht de geldigheidsduur van de huidige.
Je moet je steeds persoonlijk aanbieden bij de dienst bevolking.

Meebrengen

  • je huidige identiteitskaart;
  • 1 recente pasfoto met witte achtergrond.

Kostprijs

  • normale procedure: € 20
  • spoedprocedures
    • dringende spoed (+ 2 dagen): € 125
    • extreme spoed (+ 1 dag): € 190
    • extreme spoed en je haalt je IK zelf in Brussel op: € 125

Je zal je nieuwe elektronische identiteitskaart kunnen afhalen zodra je thuis de pin-en pukcode ontvangt onder gesloten omslag.
Bij de afhaling moet je je oude identiteitskaart of het vervangend identiteitsbewijs inleveren.

Indien je je om medische redenen niet persoonlijk kan aanmelden mag je telefonisch contact opnemen met de dienst bevolking.  Samen zal gezocht worden naar een passende oplossing.

Identiteitskaart verloren of gestolen?

Praktisch

Afdeling burgerzaken

Dienst bevolking

Heldenplein 1
3550 Heusden-Zolder


tel. 011 80 80 84
fax 011 80 80 79
e-mail
Openingstijden

Meer info