Tijdelijke ingebruikname openbaar domein

ingebruikname openbaar domein (grote weergave)

Als je bouw- of verbouwingswerken uitvoert, moet je soms een deel van de openbare weg innemen. Dit betekent een geheel of gedeelte van een berm, voetpad, fietspad of rijbaan voor het plaatsen van bijvoorbeeld een container, een lift, een kraan,...

Hiervoor is steeds een vergunning nodig, namelijk een vergunning tot tijdelijke inname van het openbaar domein.

De aanvraag moet minstens 10 dagen voor de start der werken of voor de plaatsing van een kraan, lift of ander obstakel gebeuren bij de lokale politie:

Voor innames die langer dan 24u duren, wordt er een gemeentebelasting gehoffen. Meer informatie over de tarieven

Let wel op

De aanvrager of de verantwoordelijke zorgt zelf voor de verplichte wettelijke signalisatie en/of verlichting! De gemeente komt hierin niet tussen. Ook wettelijke containers zijn een must (dit betekent mét witrode striping, D1-bord en verlichting).

Bij innames langs een gewestweg (N719 = van Suska Berg tot grens Houthalen-Helchteren, N72 = Beringersteenweg, Graaf de Theuxlaan, Meylandtlaan en Vogelsancklaan, N729 = OLV-straat, Terlaemenlaan, St.-Jobstraat) moet een advies aanvraagd worden bij Wegen en Verkeer Limburg op het nummer 011/74.23.00 of via  wegen.limburg@vlaanderen.be.  Innames op het gewestdomein zijn niet gratis.

Na de werken dien je het ingenomen openbaar domein, bijvoorbeeld het voetpad of de rijweg, op te ruimen en netjes achter te laten, zoniet dan kunnen eventuele kosten voor onderhoud op de aanvrager verhaald worden.

E-loket

Praktisch

Afdeling grondgebiedszaken

Dienst patrimonium

Heldenplein 1
3550 Heusden-Zolder


tel. 011 80 80 87
fax 011 80 80 79
e-mail
Openingstijden

Meer info