Een multiculturele gemeente

Heusden-Zolder is een levendige gemeente waar mensen van diverse origine vreedzaam kunnen en willen samenleven.
Er zijn geen grote meningsverschillen tussen Vlamingen en allochtonen.

In Heusden-Zolder beweegt ook heel wat onder de mensen! De multiculturele samenleving in krijgt kleur door de verschillende initiatieven die hier plaatsvinden. Denken we aan Cité in Vuur en Vlam, waarbij duizenden mensen samenkomen voor vrede en verdraagzaamheid.

Ook gedurende het jaar komen scholen, groepen, jongeren, verenigingen, … in contact met onze multiculturele gemeente via uitwisselingen.

Ontdek het multiculturele aspect van Heusden-Zolder via de wandel- en fietsroutes. Bij de dienst toerisme en evenementen zijn een aantal gratis routes beschikbaar.

Multiculturele markt

Op het marktplein van industrieterrein De Schacht gaat elke tweede en vierde woensdag van de maand een markt door. Dit is telkens een bijzonder kleurrijk evenement omwille van het multiculturele karakter.

Het houden van deze markt stamt uit de tijd van de mijnexploitatie. De mijnwerkers kregen de 10de en 25ste van de maand hun loon uitbetaald. Dat werd in de volksmond “de kezem” genoemd. Dit woord komt van het Franse “quinzaine” wat 15-daagse betekent.
De eerste markt werd gehouden in 1947. Er werd toen enkel tabak, groenten en plantgoed voor de tuin verkocht.

Meer dan 50 jaar geleden begonnen op het pleintje in Zolder-Voort is deze markt nu uitgegroeid tot één van de grootste van de regio. Met op topdagen een bezoekersaantal van meer dan 5.000 geïnteresseerden zijn het al lang niet meer enkel de inwoners van Heusden-Zolder die hun weg vinden naar de markt. Van Sint-Truiden, Tongeren, Lommel, Scherpenheuvel, Westerlo tot zelfs van over de landsgrenzen heen komen de marktgangers hun inkopen doen.
Met een oppervlakte van 13.000 m² en een ingerichte parkeerruimte voor 1.400 voertuigen mogen we spreken van een goed uitgebouwde infrastructuur. De markt biedt plaats voor 200 marktkramers.