Joris - Rom Pentru Rom in Roemenië

Joris Sabo (grote weergave)

Joris Sabo heeft gedurende een jaar (2004/2005) als vrijwilliger meegewerkt in het gastproject "Association Rom Pentru Rom" in Panciu. Deze organisatie wil de integratie van Roma-zigeuners bevorderen en door allerlei activiteiten en sociale projecten de sociale isolatie van deze bevolkingsgroep in Roemenië doorbreken.

Joris werd voor zijn vertrek klaargestoomd voor zijn EVS-avontuur, hij volgde Roemeense taallessen, was vrijwilliger in de vluchtelingenwerking van het OCMW, probeerde zoveel mogelijk bij te leren over het land en de bevolking …

Na maanden leven tussen de Roma-zigeuners was Joris één van hen geworden en opgenomen in de lokale gemeenschap. Het takenpakket van Joris was heel divers, het promoten van EVS en het zenden van Roemeense vrijwilligers, maar ook meehelpen in de bouwkampen van de internationale bouworde en het sociaal luisterpunt voor Roma draaiende houden waren er een aantal van.

Ik kan met zekerheid zeggen dat de positieve ervaringen veruit talrijker zijn dan de negatieve. Het gevoel dat ik iets doe waar ik volledig achter sta, geeft mij een goed gevoel. Deze strijd, de strijd om de rechten van de zigeuners, is er één waar ik me helemaal in kan ‘verliezen’ en waar ik me helemaal in kan engageren. De vriendschap die ik hier krijg van de mensen is iets wat me deugd doet. Het is een ervaring om temidden van deze mensen te leven. De lessen die ik hier leer, draag ik met me mee voor de rest van mijn leven, en zullen nog van pas komen in de toekomst. Het ondergedompeld worden in een totaal andere cultuur, het leven in een vreemd land, het leren van een vreemde taal, het maken van nieuwe vrienden, nieuwe vriendinnen, … er zijn te veel positieve ervaringen om op te noemen, en het merendeel kan ik niet eens onder woorden brengen.
De negatieve ervaringen kan ik in één simpel woord samenvatten: Machteloosheid.
JORIS

Praktisch

Afdeling welzijn en lokale economie

Afdeling welzijn en lokale economie
Heldenplein 1
3550 Heusden-Zolder


tel. 011 80 80 86
fax 011 80 80 79
e-mail
Openingstijden

Meer info