Liesbeth - integration sport Copenhagen in Denemarken

Liesbeth Smets (grote weergave)

Liesbeth Smets heeft zich gedurende zes maanden ingezet in het gastproject "integration sport Copenhagen" (het project is momenteel niet actief).  Deze gastorganisatie probeert autochtone en allochtone jongeren samen te brengen en de integratie te bevorderen via sport.  Het project heeft veel gelijkenissen met ons eigen "buurtsport" project, het is dan ook de bedoeling expertise en ervaringen rond "integratie via sport" uit te wisselen.

"Dag allemaal!
Begin februari kwam ik aan in Kopenhagen (Denemarken). Ik beleefde geen grote cultuurschok maar wel een vreemd gevoel als je niemand maar dan ook niemand, kent. Maar als je open staat en elke kans grijpt om met mensen te praten, verras je jezelf hoe snel het kan gaan. De Denen zijn vriendelijke, behulpzame en humoristische mensen maar hun taal (Deens) is ongelooflijk moeilijk om te leren spreken. Gelukkig kunnen ze heel goed Engels. Kopenhagen is ook een internationale stad met veel buitenlanders (Erasmus-studenten of gewoon toeristen) en die mengelmoes maakt het ook fijn en makkelijk om contact te maken. Cafees, bars, restaurants, clubs en feestjes in overvloed, ook cultuurliefhebbers vinden hier hun ding.  De gastorganisatie is super, er heerst een gezellige sfeer en er is steeds iets te doen.

Begin augustus kwam ik, na 6 heerlijke maanden in Kopenhagen, terug thuis. Het duurde een tijdje voordat ik huiswaarts wilde keren want in de 6de maand lukte het me aardig om in contact te treden met de lokale bevolking. Ik had vrienden gemaakt, had vele leuke momenten beleefd en voelde me ook thuis in die stad die ooit vreemd voor me was. Maar uiteindelijk was ik klaar en sprong ik op het vliegtuig dat me naar mijn echte thuis bracht. De aanpassing verliep vlot en het deed deugd om familie, vrienden en collega´s terug te zien. Het is verbazend hoe vlug je je oude leventje terug oppikt. Dat is een lekker veilig gevoel maar het kan ook wel eens saai aanvoelen. Soms mis ik mijn intense EVS leven maar anderzijds moet je er ook afstand van kunnen nemen om zaken anders te kunnen bekijken. Het was een super leerrijke ervaring waarvan ik nu de vruchten wil plukken.

Hierbij wil ik andere jonge mensen, nogmaals, aanmoedigen om de kans op een eigen EVS ervaring te grijpen.

Veel succes en groetjes,"

Liesbeth

Praktisch

Afdeling welzijn en lokale economie

Afdeling welzijn en lokale economie
Heldenplein 1
3550 Heusden-Zolder


tel. 011 80 80 86
fax 011 80 80 79
e-mail
Openingstijden

Meer info