Blauwe Zone Heusden-Centrum

Heusden-Centrum (grote weergave)

Gebruik jij altijd je parkeerschijf? Beter van wel!

Sinds 1 januari 2012 oefent de firma Apcoa nv controles uit op het gebruik van de parkeerschijf in de blauwe zones in Heusden-Centrum. Deze blauwe zones werden een tijd geleden ingevoerd om het langparkeren in het hartje van Heusden-Centrum aan banden te leggen. Langparkeerders kunnen immers gratis parkeren op het Koning Boudewijnplein, vlakbij het centrum. Onderaan deze pagina vind je het plannetje van de blauwe zone in Heusden.

 

Heb je al een nieuwe parkeerschijf?

Op 31 maart 2003 werd een nieuwe parkeerschijf ingevoerd. Het fundamentele verschil met de oude parkeerschijf is dat de nieuwe schijf enkel het uur van aankomst toont. De bestuurder dient op de parkeerschijf de aanduiding van het uur of van het half uur volgend op zijn aankomst aan te duiden.
Je mag dan 2 uren parkeren in een zone, beter bekend als een blauwe zone. De afmetingen, de kleur en de vorm van de parkeerschijf zijn wettelijk bepaald en conform de parkeerschijven in de andere landen van de Europese Unie. De aanwijzingen op de parkeerschijf moeten door een waarnemer die zich voor het voertuig bevindt duidelijk kunnen gelezen worden. De schijf dient achter de voorruit van het voertuig aangebracht te worden.
Het voertuig moet de parkeerplaats verlaten hebben uiterlijk bij het verstrijken van de vergunde parkeerduur. Het opnieuw aanpassen van de parkeerschijf zonder het voertuig te verplaatsen is niet toegestaan.

 

Controles en retributies

Vanaf 1 januari 2012 worden op zeer regelmatige basis controles uitgevoerd door de firma Apcoa nv. Wanneer de controleurs overtredingen vaststellen zullen zij een parkeerbon (boete) uitschrijven. De retributie voor elke overtreding bedraagt 13 euro voor een ganse dag.

 

Bewonerskaarten

Bewoners van de straten in de blauwe zone kunnen een bewonerskaart aanvragen. Een bewonerskaart kost 40 euro per jaar. De tweede kaart binnen het gezin kost 75 euro. Je kan hiervoor terecht bij de technische dienst op het gemeentehuis.
De huidige bewonerskaarten blijven geldig tot de vervaldatum die op de kaart vermeld staat.

 

Blauwe zone: gebruik de blauwe schijf


Wanneer moet ik de schijf gebruiken?  

  • van maandag tot en met zaterdag, tussen 9 en 19 uur.
  • op zondag en wettelijke feestdagen hoef je geen parkeerschijf te gebruiken.

Wie moet de schijf niet gebruiken?

  • Alle voertuigen die geen auto’s zijn (bv. moto’s, ...)
  • Bezitters van een bewonerskaart die duidelijk zichtbaar in het voertuig dient aangebracht te worden (bewonerskaarten zijn aan te vragen bij de technische dienst in het gemeentehuis).
  • Personen met een handicap, mits zij de speciale parkeerkaart voor personen met een handicap zichtbaar achter de voorruit plaatsen.

Ook nog even dit: je kan de nieuwe parkeerkaart vinden in winkels voor autotoebehoren, bezinestations, krantenwinkels, grootwarenhuizen, ... en ook de handelaars in het centrum van Heusden bieden hun klanten parkeerschijven aan.

Praktisch

Afdeling grondgebiedszaken

Dienst patrimonium

Heldenplein 1
3550 Heusden-Zolder


tel. 011 80 80 87
fax 011 80 80 79
e-mail
Openingstijden

Meer info