PMD (plastic flessen en flacons, metalen verpakkingen en drankkartons)

pmd-zak (grote weergave)

Wil je goed sorteren? Onthoud dan
volgende basisregels voor PMD!

P = Plastic flessen en flacons

Alle lege plastic flessen en flacons van bv. melk, fruit- en groentesap, water, frisdrank, bad- en doucheproducten, wasverzachters, afwas- en onderhoudsproducten, bleekmiddelen, gedestilleerd water, enzovoort.

Als je twijfelt, doe dan deze test:
Is het voorwerp een lege plastic fles of flacon?
-> ja: het mag bij in de pmd-zak
-> neen: het is geen pmd

Andere plastic verpakkingen zoals botervlootjes, yoghurtpotjes, zakjes, folies, … horen niet thuis in de pmd-zak, maar mag je gratis brengen naar het recyclagepark.

M = Metalen verpakkingen

Alle lege metalen verpakkingen zoals drank- en conservenblikjes, kroonkurken, metalen schroefdoppen, metalen dozen, aluminium schaaltjes, schoteltjes en bakjes, spuitbussen van voeding (bv. slagroom, ...), spuitbussen van cosmetica (bv. deodorant, scheerschuim, ...), enzovoort.

D = Drankkartons

Alle lege drankkartons van bv. fruitsap, melk, soep, ... Zowel grote als kleine drankkartons zijn toegelaten.

 

Wat te doen als pmd-zak blijft staan?

Vooraleer de pmd-zak in de ophaalwagen wordt gegooid, kijkt de ophaler na of er niets verkeerd in de blauwe zak zit. Een zak met een foute inhoud krijgt een rode sticker opgekleefd en blijft op de stoep staan. 

Op de binnenkant van de sticker – gewoon het voorste luik verwijderen - worden de sorteerinstructies herhaald. Zo kan je onmiddellijk controleren waarom je zak werd geweigerd. Na het verwijderen van het fout gesorteerde afval uit de blauwe zak, kan deze bij de volgende ophaalbeurt terug worden aangeboden. Doordat het voorste (rode) luik van de sticker is afgescheurd, weet de ophaler dat de fout door de bewoner rechtgezet werd.

Een rol pmd-zakken (20 zakken/rol) kan je aankopen op de deze verkooppunten.

 

Praktisch

Afdeling grondgebiedszaken

Dienst milieu

Heldenplein 1
3550 Heusden-Zolder


tel. 011 80 80 87
fax 011 80 80 79
e-mail
Openingstijden

Meer info