Betalende zone Heusden-Cité

foto parkeerautomaat Heusden-Cité (grote weergave)

Een kwartiertje gratis ...

Eind 2009 werden er in winkelcentrum Cité in Berkenbos parkeerautomaten geplaatst in plaats van individuele parkeermeters. Tegelijkertijd werd toen ook een kwartier gratis parkeertijd ingevoerd, op voorwaarde dat je een speciale witte parkeerschijf gebruikte waarop je het juiste tijdstip van aankomst in uren en minuten moest aanduiden. Per huisgezin kreeg je toen 1 witte parkeerschijf voor het gratis kwartier in de brievenbus.

De witte parkeerschijf voor het gratis kwartier bleek toch enkele nadelen te hebben. Niet-inwoners van Heusden-Zolder konden bijvoorbeeld niet profiteren van het gratis kwartier of ze moesten een speciale parkeerschijf aankopen. Indien je als gezin meer dan 1 auto had, moest je ook extra parkeerschijven aankopen. Soms ontstonden er ook discussies tussen de parkeerwachter en de parkeerder omdat er enkele minuten verschil kon zijn tussen de tijd op de parkeerautomaten en de tijd op de speciale parkeerschijf.

Daarom heeft de gemeente beslist om de speciale witte parkeerschijf voor het gratis kwartier af te schaffen. Iedereen die 15 minuten gratis wil parkeren in winkelcentrum Cité, moet sinds 4 mei 2015 altijd aan de dichtstbijzijnde automaat een ticket nemen. Via een druk op de groene knop krijg je een gratis ticket van 15 minuten. Indien je langer dan 15 minuten nodig heb, dan betaal je voor de tijd die je nodig hebt (tarief 1 euro per uur of 0,10 euro per 6 minuten). 

Langer shoppen ...

Wie langer dan een kwartier wil parkeren, kan een ticket kopen aan de dichtsbijzijnde parkeerautomaat. Als je een ganse of halve dag wil parkeren, omdat je woont of werkt in dit handerscentrum of je wil gaan shoppen of gezellig op café of restaurant, dan parkeer je beter op één van de gratis parkeerplaatsen aan de rand van het handelscentrum.  Dit zijn bijvoorbeeld de parkeerplaats van het Brilonplein vlakbij het Rode Kruis, het Braderieplein aan de Waterleidingsstraat en parking De Hoeven (aan de achterkant van Stebo).

Blauwe parkeerkaart voor personen met een handicap

Personen met een handicap zijn vrijgesteld van betaling als ze hun speciale blauwe parkeerkaart duidelijk achter de voorruit van de auto leggen. Bij voorkeur parkeer je met zo’n kaart op de speciale parkeerplaatsen voor personen met een handicap. Deze zijn duidelijk herkenbaar aan de blauw-witte afbakening en het symbool van ‘rolstoel’. Als de parkeerplaatsen voor personen met een handicap niet vrij zijn, mag je ook op een gewone parkeerplaats parkeren. Opgelet: de politie doet geregeld controles op misbruik van de speciale parkeerplaatsen voor personen met een handicap! 

Wat als de betaalautomaat stuk is?

Je bent wettelijk verplicht om je parkeerschijf te leggen of je kan aan de eerstvolgende automaat een ticket nemen.  

Praktisch

Afdeling grondgebiedszaken

Dienst patrimonium

Heldenplein 1
3550 Heusden-Zolder


tel. 011 80 80 87
fax 011 80 80 79
e-mail
Openingstijden

Meer info