We werken verder ... aan de dierenweide, een sprookjesbos, wandelroutes ... (26/10/2017)

dierenweide Bovy (grote weergave)

Dierenweide

Op dit moment wordt er hard gewerkt aan de nieuwe dierenweide. Het plan voor de dierenweide komt van Kimberly Hamers, studente aan ons CVO.

De schapen en de geitjes die voorheen al een thuis hadden op Bovy stellen het goed en zullen weldra terug naar hun nieuwe verblijf trekken op het domein. Zij worden hier vergezeld door o.a. kippen, pauwen en mini-ezels.

Ter voorbereiding van de stallen zijn de paden al aangelegd en de weide is ingezaaid. De stallen zelf worden eind februari verwacht. De voorbereidende werken zijn lopende.

We wachten nu tot het gras voldoende gegroeid is om de dieren in het voorjaar te verwelkomen.

 

Sprookjesbos

Waar we voor het ontwerp van de dierenweide met het CVO samenwerkten, doen we dit voor het sprookjesbos met onze academie. Weer een mooi voorbeeld van hoe onze gemeentelijke diensten samenwerken!

Jarenlang genoten vele bezoekers, zowel jong als oud, van het Kabouterpad op het domein van Bovy. Bij een mooie wandeling doorheen het bos kon je kabouters ontdekken die zich verscholen tussen of zelfs in de bomen. Maar ook kabouters hebben moeite de tand des tijds te doorstaan. Doorheen de jaren zijn vele kabouters beschadigd geraakt of zelfs verdwenen.

Omdat vele kabouters niet meer konden hersteld worden kwam de academie kwam met het idee om het Kabouterbos om te vormen tot Sprookjesbos. Een bos waar fantasiewezens, mysterieuze figuren en trollen, elfen, maar ook terug kabouters, leven. Een wereld om in weg te dromen en die ontstaan is uit de rijke verbeelding van kinderen en jongeren. Zij leveren immers de ideeën en ontwerpen aan via tekeningen of kleibeelden, die vervolgens worden omgezet naar grote 3D beelden.

Een eerste ontwerp zit al in de constructiefase. Hierbij wordt extra aandacht besteed aan de stevigheid, want de fantasiefiguren worden veel groter dan de oude kabouters. Daarbij komt ook dat moet gelet worden op de duurzaamheid, zodat de beelden jaren in het bos kunnen blijven staan. Ze moeten dus bestand zijn tegen weer en wind, maar in de mate van het mogelijke ook tegen vandalisme.

De academie hoopt bij de opening van het toeristisch seizoen al een aantal beelden te tonen en dit vervolgens uit te breiden. Het is een project dat kan blijven groeien over verschillende jaren, waarbij telkens nieuwe wezens hun weg vinden naar Bovy.  

 

Wandelen en natuur

Dinsdag 24 november is Regionaal Landschap Lage Kempen (RLLK) gestart met de saneringswerken aan de voormalige serre. Deze zone wordt volledig gesaneerd en ingericht voor een nieuwe hondenlosloopzone. De bestaande draad en poort wordt hersteld, grond wordt gefreesd en ingezaaid met gras.

RLLK zorgt er ondertussen ook voor dat de bestaande kinderwandelroute “Martin de ijsvogel” terug opgefrist wordt, inclusief de verschillende educatieve elementen en bijhorende opdrachtjes.

Ook zal RLLK, in samenwerking met het CVO, dit najaar op verschillende plaatsen in het domein aanplantingen uitvoeren, waaronder haagjes, hoogstammige bomen en bosplantsoen.


Uitbating van de gebouwen

Ongeveer een jaar geleden publiceerden we een oproep voor kandidaat-exploitanten voor een of meerdere delen van het domein. De Winning werd als concessiehouder geselecteerd voor de domeindelen ‘brasserie’, ‘café’ en ‘hotel’ en voor het aanliggend deel van de buitenruimte.

Bedoeling is nu om over te gaan naar een definitieve concessieovereenkomst met De Winning.

De gemeenteraad moet hiervoor nog de goedkeuring geven.

Nadien kan dan verder gewerkt worden aan de verdere uitbouw van het horecagedeelte van Bovy.

In onze uitzending van Fan van Limburg van 17 november 2017 wordt op dit alles dieper ingegaan.

Praktisch

Afdeling grondgebiedszaken

Dienst patrimonium

Heldenplein 1
3550 Heusden-Zolder


tel. 011 80 80 87
fax 011 80 80 79
e-mail
Openingstijden

Meer info