1.282 inwoners gaan de strijd aan met zwerfvuil

Gepubliceerd op donderdag 14 mrt 2024 om 12:06

Bijna 25.000 Limburgers en Diestenaars nemen de handschoen op tegen zwerfvuil. Ze doen mee aan Straat.net, de jaarlijkse zwerfvuilactie van afvalintercommunale Limburg.net en de gemeenten. Met grote en kleine acties gaan inwoners van alle leeftijden aan de slag voor een properdere straatomgeving. Limburg.net beloont de verenigingen en scholen op basis van het aantal opgeruimde kilometer.

Tijdens de afgelopen edities van Straat.net gingen er telkens zo’n 22.000 vrijwilligers de straat op tijdens de zwerfvuilactie van Limburg.net. Dat maakt van dit jaar een record-editie. Dit weekend gaan maar liefst 24.392 vrijwilligers in 42 gemeentes uit Limburg en Diest de strijd aan tegen zwerfvuil. Dat zijn bijna 50.000 handen in de strijd tegen achteloos weggegooid afval. Met maar liefst 1.282 deelnemers uit onze gemeente staat Heusden-Zolder op de tweede plaats in het aantal deelnemers per gemeente.

Na dit weekend gaan de bermen er een pak properder uitzien. Heel wat wegwerpverpakkingen zoals blikjes en drankkartonnetjes, sigarettenpeuken, kauwgom, textiel en plastic folies belanden zo waar ze thuishoren: in de vuilnisbak.

De jaarlijkse Straat.net actie zorgt tijdelijk voor propere bermen maar is slechts een druppel op een hete plaat wat de zwerfvuilproblematiek betreft. Om die reden blijft Limburg.net mee haar schouders zetten onder projecten die streven naar minder verpakkingsafval en het gebruik van herbruikbare verpakkingen.