18 jaar & ouder

Wil je Nederlands oefenen dan zijn er tal van mogelijkheden. Je vindt in het uitgebreide aanbod vast wel iets dat jou aanspreekt. Je kan bijvoorbeeld deelnemen aan groepsactiviteiten maar je kan ook zeer goed op je eentje oefenen. 

Op zoek naar activiteiten in je buurt?

Taalpunt in de bib

In het Taalpunt vind je boeken, cd’s, dvd’s, spelletjes en de krant om Nederlands te leren en te oefenen. Dit is een aangepaste collectie voor iedereen die Nederlands wil leren en voor Nederlandstaligen die beter Nederlands willen leren lezen en schrijven.

VDAB

Ben je op zoek naar werk maar is je Nederlands nog niet voldoende. Dan kan je ook bij VDAB terecht.

VriendENtaal

Bij VriendENtaal kom je elke week samen om elkaar te ontmoeten en Nederlands te praten over gewone dingen.

 📍  Zebrahuis, Waterleidingstraat 14

 🗓️ Elke dinsdag, telkens van 13 tot 15 uur.

 📍 Wijkcentrum Lindeman, Galgenbergstraat 55

 🗓️ Elke maandag, telkens van 9:30 tot 11:30 uur.

Online communiceren

Wil je liever online praten over een thema of een onderwerp over het dagelijkse leven, dan kan je aansluiten bij de sessies van online communiceren.

📍 Online,  mailadres doorgeven aan welzijn@heusden-zolder.be of bellen naar 011 80 80 86

🗓️ Elke maandag, van 13 tot 14 uur (niet tijdens schoolvakantiedagen)

Samen lezen voor anderstaligen

De begeleider leest voor en stopt regelmatig om te praten over het verhaal of over het gedicht. Door samen erover te praten ontdek je zo meer in een verhaal. Het is ook een goede kans om Nederlands te oefenen.

📍Bibliotheek, Sint-Willibrordusplein 8

🗓️ Dinsdag om de 2 weken, van 13:30 tot 15 uur.

Heusden-Zolder Zingt

Elke week (maandag) leren we een Nederlandstalig lied, maar ook een lied in jullie taal. Ken je zelf een tof lied of bespeel je een instrument? Alles en iedereen is meer dan welkom. En maak je geen zorgen... vals zingen mag bij Heusden-Zolder Zingt.

📍Nog te bepalen

🗓️ Start september 2024, elke maandag, van 19:30 tot 21 uur.  

Draad & Praat

Tijdens Draad &Praat brei, weef, haak of naai je jouw eigen creatie en ondertussen spreek je Nederlands of luister je naar Nederlands.

📍Bibliotheek, Sint-Willibrordusplein 8

🗓️ Donderdag van 14 tot 17 uur

Babbeltafel

Op de babbeltafel staat ‘praten’ centraal: Je oefent het Nederlands in een ontspannen sfeer. Je praat over alledaagse zaken. Iedereen krijgt praatkansen. Je ontmoet er ook andere mensen en je komt in contact met andere culturen. Schrijf je in via bibliotheek.reservaties@heusden-zolder.be of 011 80 80 90 of aan de balie in de bib.

📍Bibliotheek Heusden-Zolder, Sint-Willibrordusplein 8, 3550 Heusden-Zolder

🗓️ Maandag 1 en 15 juli en maandag 12 en 26 augustus  van 10 tot 12 uur

Gezondheidswandelingen

De begeleide wandelingen gaan op vaste momenten in verschillende wijken door. Terwijl je wandelt leer je de buurt kennen en je oefent samen je Nederlands.

📍Wijkcentrum Lindeman, Galgenbergstraat 55

🗓️ Elke dinsdag, van 13 tot 15 uur.

📍Zebrahuis, Waterleidingstraat 14

🗓️ Tijdens de zomervakantie, van 10 tot 12 uur.

Leren fietsen

Je bent 18 jaar of ouder en je wil graag leren fietsen? Dan is dit het moment! Via de juiste begeleiding en technieken leer je in een korte tijd op een juiste manier fietsen. En ondertussen oefen je Nederlands!

 📍Marktplein

  🗓️ Elk jaar in mei op donderdag van 13 tot 15 uur.

Duo-werking

Je wordt gekoppeld aan een Nederlandssprekende begeleider. Jullie kiezen samen een leuke activiteit en gaan op stap op een moment dat voor jullie beiden past.  Zo leer je elkaar en je gemeente beter kennen,

Digipunten

In de Digipunten helpt een begeleider met je digitale vragen: Een app installeren, bestanden uploaden, e-mails versturen… een gespecialiseerde digidokter leert het je op jouw maat.

Wat kan je zelf doen?