Happy B-day RLLK

Gepubliceerd op maandag 15 mei 2023 om 09:01

Regionaal Landschap Lage Kempen wordt 20 jaar

In 2023 bestaat het Regionaal Landschap Lage Kempen (RLLK) 20 jaar. Het jongste Regionaal Landschap van Limburg startte in 2003 met haar missie rond het verbinden van mensen, natuur en landschap in 14 gemeenten in Noord-, Midden- en West-Limburg. Op 20 jaar tijd realiseerde de vzw ook in onze gemeente samen met verschillende partners veel projecten om het landschap, natuur en erfgoed mooier en robuuster te maken.

Tijd om eens te gaan praten met Ilse Ideler, directeur van RLLK, die er al van in het begin bij is...

Wat is jouw favoriete project in Heusden-Zolder?

“Het is moeilijk kiezen omdat we altijd graag en veel hebben samengewerkt met de gemeente. Onze landschapsteams – dat zijn teams vanuit de sociale tewerkstelling die we een zinvolle dagactiviteit geven door ze in te zetten in natuur-en landschapsbeheer  leveren al jarenlang prachtig werk in de gemeentelijke domeinen zoals bijvoorbeeld domein Bovy dat we sinds 2016 ecologisch helpen beheren. De gemeente wordt zo ontzorgd en het park ligt er steeds tiptop bij. Bovendien is er nu ook meer ruimte voor topnatuur. Zoals bijvoorbeeld de boomkikker, die het er dankzij recente inrichtingswerken, erg goed doet.

In 2016 en 2017 gaven we de oude monumentale bomen in het Woutershof en Domherenpark een intense verzorging zodat deze veteranen nog een lange toekomst hebben.”

Jullie werken niet enkel met gemeentebesturen samen?

“Klopt, ook particulieren en bedrijven helpen we graag een handje bij landschapszorg. Het kasteel van Obbeek is daar een goed voorbeeld van. De sterk verboste oude boomgaard werd in 2021 in ere hersteld. Ook werken we al enkele jaren samen met het circuit van Zolder aan een ecologische groenbuffer. Je zou het misschien niet meteen denken, maar de buffer is een thuis voor zeldzame insecten die zich thuis voelen nabij de ronkende motoren.”

Aan welk project heb je de leukste herinneringen?

Aan de hand van een publieke oproep gingen we in 2007 op zoek naar de mooiste plekjes in de Lage Kempen. In Heusden-Zolder werden er maar liefst 2 plekjes geselecteerd waaronder de top van de Bolderberg omwille van het prachtig panorama over De Wijers. Het blijft ook mijn favoriete plekje in Heusden-Zolder en ik ga er regelmatig wandelen.

Wist je trouwens dat we in de hele Lage Kempen de kwaliteit van 28 wandelgebieden op peil houden samen met een 100-tal wandelmeters en –peters zodat inwoners en toeristen van het landschap en de natuur kunnen genieten?”

Jullie werken niet enkel rond natuur en landschap maar ook rond erfgoed?

“Klopt, RLLK heeft een traditie van landschapszorg waarbij we niet alleen het historische landschap herstellen, maar ook vergeten gebruiken, die ons landschap mee vormden, weer in de kijker plaatsen. Nieuwkomers, maar ook mensen die al generaties lang in de regio wonen, zijn nieuwsgierig naar de geschiedenis van hun streek. “

Wat is jouw droom voor de volgende 20 jaar?

“Ik zie alle medewerkers van het Regionaal Landschap Lage Kempen zich ook de volgende 20 jaar met dezelfde passie inzetten. “We kennen nog genoeg vergeten landschappen, verborgen natuur en onbekende erfgoedparels waarvoor we met onze partners aan de slag kunnen!”

Doe mee aan de verjaardagswedstrijd

Om haar 20-jarig bestaan te vieren, zet het Regionaal Landschap 20 bijzondere projecten uit de afgelopen 20 jaar in de kijker. Doe mee aan de verjaardagswedstrijd door te stemmen op jouw  favoriete project via de website van RLLK en win één van de leuke prijzen. Je kan nog tot 27 juni deelnemen. Stem zeker op het project “Groener Circuit Zolder” waar RLLK al enkele jaren de groene buffer rond het circuit ecologisch helpt beheren.

Krijgt Groener Circuit Zolder jouw stem?

Bekijk ook onze video's