Gepubliceerd op dinsdag 11 september 2018 8.02 u.
In de week van 21 september wappert ook aan ons gemeentehuis de vredesvlag om duidelijk te maken dat ook wij dromen van een vredevolle samenleving. Doe jij ook mee? Deel een foto van jouw wapperende vredesvlag via #vredesvlag.

21/9 is door de Verenigde Naties uitgeroepen tot Internationale Dag van de Vrede om ‘de idealen van vrede te promoten’. Ook in Heusden-Zolder gaat deze dag niet onopgemerkt voorbij. In de week van 21 september laten we dan ook de vredesvlag wapperen aan het gemeentehuis om onze vredeswens zichtbaar te maken.

Dit jaar ligt de focus op kernwapens. Het goede nieuws is dat één jaar geleden (7 juli 2017) 122 landen de finale tekst goedkeurden van een nieuw VN-verdrag dat kernwapens ondubbelzinnig verbiedt: zowel het bezit ervan, de productie, het dreigen met, het stockeren van, etc. Van zodra 50 landen het verdrag ratificeren, treedt het in werking. En dat zal niet zo lang meer duren.

Het VN-kernwapenverbod verhoogt de druk op kernwapenstaten om hun beleid bij te sturen. In de financiële wereld beginnen grote spelers nu al te anticiperen op dit verbod. Belangrijke pensioenfondsen pasten intussen hun investeringsbeleid aan. Ook KBC, de grootste Belgische bank, kondigde aan dat investeringen in kernwapens vanaf 1 juli 2018 niet langer kunnen.

Verrassend genoeg steunt de Belgische regering het VN-kernwapenverbod nog niet.

De steun van de Belgische bevolking is er wel alt: uit een recente internationale publieksbevraging blijkt dat een grote meerderheid van de Belgen het VN-kernwapenverbod steunt én de Amerikaanse kernbommen weg wilt uit Kleine Brogel.

Alle info op http://www.dagvandevrede.be/

Deel een foto van uw wapperende vredesvlag via #vredesvlag of de facebookpagina