Fietsersbond afd. Heusden-Zolder

De Fietsersbond zet zich in voor het functioneel fietsen: naar de winkel, de vergadering of voor een bezoekje. In Heusden-Zolder is er enorm veel plaatselijk autoverkeer. Alle burgers samen rijden per jaar 50 miljoen (!) km in eigen gemeente wat grote gevolgen heeft voor het klimaat, geluidsoverlast, onveiligheid en de publieke ruimte.

Het basisprincipe is het STOP-principe: eerst Stappen, dan Trappen, Openbaar vervoer en dan pas Personenwagens. Meestal is dit het omgekeerde. Wij ijveren dus voor een modal shift van auto naar fiets.

De Fietsersbond was te gast in onze rubriek De Vereniging (infozine #vanhtotz)

Wist je dat meer dan 50% van al het autoverkeer lokaal is, met verplaatsingen binnen de 5 km?

Oktober 2020 - In onze gemeente valt er elk weekend wel wat te beleven. Heusden-Zolder bruist en dat is dankzij de verschillende activiteiten van onze gemotiveerde verenigingen. Hun inzet verdient zeker een dikke pluim en daarom zetten we met veel plezier elke maand een vereniging in de kijker. Deze maand gaan we op bezoek bij de geëngageerde Fietsersbond.

Dat koning auto onze straten en pleinen domineert is een waarheid als een koe. Dat er meer ruimte moet zijn voor zachte mobiliteit, daar is ook iedereen steeds meer van overtuigd. Maar wie doet er iets aan? Voorzitter Paul Coolen van de Fietsersbond geeft alvast een gemeten voorzet. “Wist je dat meer dan 50% van al het autoverkeer lokaal is, met verplaatsingen binnen de 5 km?”
De Fietsersbond heeft zich tot doel gesteld het autoverkeer tegen 2025 met een kwart te doen dalen ten voordele van fietsers, wandelaars en personen met een beperking: de zachte mobiliteit. De bond zoekt daarbij de medewerking van het lokaal bestuur en andere partners.

“Met onze actieve stuurgroep komen we maandelijks samen om de grote lijnen uit te zetten,” legt Danny Wendelen ons uit. Daarnaast zijn er twee werkgroepen die zich buigen over de thema’s mobiliteit en fietspromotie. Elk lid kan eigen voorstellen ontwikkelen die passen binnen deze thema’s. Ellen Haenen kan haar enthousiasme moeilijk verbergen: “Op 1,5 jaar tijd heeft dit persoonlijk initiatief een enorme dynamiek teweeggebracht!”

De bond streeft naar een gespreide vertegenwoordiging in alle woonwijken van onze gemeente. “Daarom worden de leden van de stuurgroep selectief aangeworven”, licht Jef Broux toe. Maar iedereen met een hart voor fietsen is zeer welkom bij de “Vrienden van de Fietsersbond Heusden-Zolder”. Ze kunnen eigen voorstellen doen, meewerken aan de doelstellingen en uiteraard worden ze als eerste op de hoogte gehouden van activiteiten. Ben jij een fervent fietser, heb je wel enkele ideetjes om het fietsen te promoten en wil je lid worden? Doe je suggestie of stel je kandidaat via www.fietsenvanHtotZ.be of heusden-zolder@fietsersbond.be.

Wij kijken alvast uit naar nieuwe adviezen.

Ken jij ook een vereniging die een schouderklopje verdient of ben je zelf actief lid? Neem gerust contact op met onze redactie via publicaties@heusden-zolder.be en wie weet staat jouw vereniging wel in onze volgende editie!

Sociale media

Contact

Heuvelstraat 82 , 3550 Heusden-Zolder
Tel.
003211572343
heusden-zolder@fietsersbond.be
Website
www.fietsenvanHtotZ.be