Op Open Monumentendag zetten 3 instellingen in Heusden-Zolder de deuren open: Het nieuwe cultuurcentrum CC Muze, Het Domherenhuis en Museum Woutershof. Museum Woutershof Het museum Woutershof is een voormalige 'witherenpastorie' uit de 18de eeuw. De norbertijnen of witheren van Averbode verwierven, na een gift van eigendommen, in Zolder het recht om pastoors te benoemen. Vandaar de naam ...
Op Open Monumentendag zetten 3 instellingen in Heusden-Zolder de deuren open: Het nieuwe cultuurcentrum CC Muze, Het Domherenhuis en Museum Woutershof.

Museum Woutershof
Het museum Woutershof is een voormalige 'witherenpastorie' uit de 18de eeuw. De norbertijnen of witheren van Averbode verwierven, na een gift van eigendommen, in Zolder het recht om pastoors te benoemen. Vandaar de naam witherenpastorie (1744). Met zijn twee tiendschuren, en omwalling door een ringgracht is dit een zeldzaam relict uit het ancien regime. Het fraaie gebouw is als monument geklasseerd en werd in 2002 aan de buitenzijde gerestaureerd.

Het interieur is nog behoorlijk intact en sinds 1974 is het beschermde pand als heemkundig museum ingericht. In het sfeervolle schoolklasje anno 1930 kan je zien/voelen hoe de dorpsonderwijzer onze (over-) grootouders kennis wilden overdragen.

Vrijwilligers van de Heemkundige Kring Zolder stellen jaarlijks het museum open ter gelegenheid van Open Monumentendag. Ook dit jaar zullen zij dit met veel enthousiasme herhalen.

Voor deze Open Monumentendag presenteert de Heemkundige kring haar tentoonstelling 'OORLOG OF VREDE'. We herdenken hierin het einde van W.O.1 en laten zien hoe de wereldleiders van die tijd een keuze maakten tussen oorlog en vrede. Daarbuiten is het gebouw op zich ook een bezoek waard.

Praktisch:
- Locatie en info: Heemkundig Museum Woutershof, Dekenstraat 28, 3550 Heusden-Zolder
- Meer info: 0477 22 66 48
- Het hele museum is die dag gratis te bezoeken tussen 10u en 18u.

Bron: UiTinVlaanderen.be

Praktische informatie

Wanneer

Prijs

Gratis

Waar

Heemkundig Museum Woutershof

Contact

Filter op categorie