AMCLI

De Fietsersbond was te gast in onze rubriek De Vereniging (infozine #vanhtotz)

Wij geloven er heel sterk in dat ontmoeten en samen op weg gaan kracht, zin en kleur geeft aan het leven.

December 2020 - In onze gemeente valt er elk weekend wel wat te beleven. Heusden-Zolder bruist en dat is dankzij de verschillende activiteiten van onze gemotiveerde verenigingen. Hun inzet verdient zeker een dikke pluim en daarom zetten we met veel plezier elke maand een vereniging in de kijker. Deze maand gaan we op bezoek bij de multiculturele vereniging AMCLI.

We treffen Pino, François en Antonio aan Ontmoetingscentrum La Baracca. Zij zijn, samen met een 5-tal bestuursleden, de bezielers van vereniging AMCLI. “Wij zijn een open vereniging die zich richt op mensen van de Lindemanwijk en omgeving en ver daarbuiten!”, steekt voorzitter Pino Falsone onmiddellijk van wal. AMCLI is gegroeid vanuit de oorspronkelijke ACLI, de christelijke arbeidersbeweging van Italiaanse mijnwerkers, zeg maar.

Enerzijds wil de vereniging de mijngeschiedenis in ere houden als belangrijk cultureel erfgoed. Anderzijds wil AMCLI actief aanwezig zijn in de nieuwe gemengde samenleving waar mensen van verschillende origine op een boeiende en fijne manier met elkaar kunnen omgaan en samenleven. Secretaris François Didden: “Onze bedrijfsfilosofie is de leden via de aangeboden activiteiten regelmatig samen te brengen. Wij geloven er heel sterk in dat ontmoeten en samen op weg gaan kracht, zin en kleur geeft aan het leven.”

Ondertussen is AMCLI uitgegroeid tot een hechte vereniging met een kleine 200 leden. Alles wat er in de vereniging gebeurt, wordt meegedeeld in een seizoensgebonden nieuwsbrief. De vereniging vindt onderdak in La Baracca, de eerste thuishaven voor de Italiaanse mijnwerkers toen die in onze gemeente arriveerden. Er worden geen voorwaarden gesteld om lid te worden, de enige norm is verdraagzaam en liefdevol in het leven staan en erkennen dat elk mens uniek is. Verbondenheid is het sleutelwoord binnen de vereniging. Antonio Ventura geeft enkele voorbeelden: “Wij sturen al onze leden een kaartje bij hun verjaardag. En bij het Sint-Barbarafeest bezorgen we iedereen een gratis ontbijt.” De vereniging organiseert - in niet-coronatijden - reizen, feesten en activiteiten bij bv. moeder- en vaderdag, concerten, een kerstfeest …

Hopelijk kunnen ze snel de draad weer oppikken!

Ken jij ook een vereniging die een schouderklopje verdient of ben je zelf actief lid? Neem gerust contact op met onze redactie via publicaties@heusden-zolder.be en wie weet staat jouw vereniging wel in onze volgende editie!