Gepubliceerd op vrijdag 20 april 2018 12.01 u.
Voor onze lokale politie is het de eerste ANPR-camera die ze plaatsten. “Het is zeker de bedoeling dat we in de toekomst hier nog meer op gaan inzetten,” zegt de korpschef. “Tegen het einde van het jaar plaatsen wij nog 2 ANPR-camera’s in het grensgebied met Beringen.”

De rol van het Real-Time Intelligence Center

De informatie uit een ANPR-camera kan door de politie zowel retroactief gebruikt worden bij een opsporingsonderzoek als proactief als ondersteuning bij politie-interventies. “Vooral in dit laatste geval kan ons Real-Time Intelligence Center (RTIC) een belangrijke rol spelen,” zegt Bart Vanoppen, diensthoofd SICAD Limburg bij de federale politie. “Interventieploegen van politiezones worden gedispatcht door ons Communicatie- en Informatiecentrum (CIC). Sinds enkele maanden laten zij zich bijstaan door het RTIC dat bijkomende informatie, zoals ANPR-gegevens, aanreikt aan de ploegen op het terrein. Op die manier zijn de politieploegen beter geïnformeerd en kunnen zij in veiligere omstandigheden optreden.”

Betere beveiliging van industriezones

De ANPR-camera in de Dellestraat staat op de kruising van twee industriezones in Lummen en Heusden-Zolder. “Deze locatie is uiteraard niet toevallig gekozen,” zegt Luc Wouters, burgemeester van Lummen. “Bedrijven op een industrieterrein worden vaak het slachtoffer van inbraken en diefstallen. Ook zij waren dus vragende partij voor het plaatsen van de camera met nummerplaatherkenning.” Door middel van deze camera willen alle partijen het aantal diefstallen en inbraken in de omgeving terugdringen en de ophelderingsgraad van de misdrijven omhoog trekken.

“Maar de samenwerking tussen onze gemeenten, politiezones en bedrijven in de strijd tegen misdrijven op industrieterreinen gaat verder dan enkel het plaatsen van deze camera,” zegt Mario Borremans, burgemeester van Heusden-Zolder. “Zo vond er bijvoorbeeld ook al een overleg plaats tussen de gemeenten, politiezones, VOKA en vertegenwoordigers van de industrieterreinen om samen te bekijken hoe we de veiligheid in de buurt nog verder kunnen verhogen.”