Wist je dat je asbestcementplaten, de zogenaamde “eternietplaten”, naar het recyclagepark mag brengen?

Opgelet, het aangeleverde asbest mag niet gemengd zijn met ander puin of bouwafval. Voor je eigen gezondheid kan je de platen best thuis bevochtigen en de kleinere brokstukken in een afgesloten zak steken. Eens op het recyclagepark leg je deze voorzichtig in de container.

Niet alle platen bevatten asbest maar het onderscheid is moeilijk te maken. Voorzichtigheid blijft dus geboden als je materiaal wilt verwijderen!

 

Asbest is een vezelachtig mineraal dat vanaf de tweede wereldoorlog tot in de jaren tachtig een erg populair materiaal was. 

Het was goedkoop en had bovendien uitstekende fysische en chemische eigenschappen, zoals sterk, slijtvast, hittebestendig, isolerend en bestand tegen zuren en basen. 

Asbest werd dan ook heel vaak toegepast in onder andere de woningbouw, zodat je het ook vandaag nog kan tegenkomen in of rond woningen. Een paar van de bekendste voorbeelden zijn asbestcement golfplaten, leien en bloembakken en asbestisolatie rond verwarmingsbuizen.

Ondertussen zijn de mogelijke gezondheidsrisico's van asbest gekend en werd het vervaardigen, het op de markt brengen ven het gebruik van asbest eind de jaren negentig verboden! Vanzelfsprekend is er nog een aanzienlijke hoeveelheid van het goedje in omloop. Meer informatie over asbest in en om het huis vind je in de overzichtelijke folder, gepubliceerd door de Vlaamse Overheid.

Als je twijfelt of het om een asbesthoudend materiaal gaat, kan je een staal laten onderzoeken bij een erkend labo, de kostprijs hiervan bedraagt ongeveer 45 euro. De erkende labo's vind je op: http://werk.belgie.be/asbest_in_materialen.