Banglabari in Bangladesh

Rita Joris, godsdienstleerkracht in het Sint-Franciscuscollege, is binnen de vzw verantwoordelijke van Limburg. In 2012 leerde ze Willem Gees kennen tijdens een inleefreis in India. Hij woont al sinds 2000 in Bangladesh. Na de reis is ze Willem blijven volgen. Zijn inzet voor anderen is bewonderenswaardig.

"In 2017 ben ik een eerste keer op inleefreis geweest naar Bangladesh samen met 3 leerlingen. Na het bezoek aan de verschillende projecten en de beklijvende indrukken, heb ik mij geëngageerd om de vzw Banglabari vanuit Limburg te vertegenwoordigen."

Het project

Banglabari ondersteunt een aantal projecten waaronder een tewerkstellingsproject Asha en het huizenbouwproject.

  • Het Asha Fairtrade borduuratelier stelt meisjes uit de sloppenwijk te werk. Het garandeert hen een loon, een gratis warme maaltijd, tussenkomst in ziektekosten en hulp bij schoolkosten voor de kinderen. 
  • Het huizenbouwproject biedt arme Bengaalse gezinnen de kans een stevig huis te bouwen dat bestand is tegen een doorsnee storm/overstroming. Zij hebben een klein beetje kunnen sparen, maar komen te kort om hun verbeterde situatie te consolideren met een huis. Banglabari geeft deze gezinnen een lening of microhypotheek van minimum €1000. De lening wordt over een periode van 6 jaar terugbetaald. Met dit geld kan er een nieuw huis gebouwd worden, zo blijft iedere bijgedragen euro in omloop voor de bevolking.