Begeleiding door een vroedvrouw

De vroedvrouw is een deskundige op het gebied van zwangerschap, bevalling en kraamperiode. Zij is medisch geschoold om de normale zwangerschap en bevalling en het normale kraambed te begeleiden. Zoek je een vroedvrouw in je buurt?

Tijdens de zwangerschap, de bevalling en de kraamperiode controleert de vroedvrouw de gezondheid van moeder en kind. Zij verwijst je, indien nodig, door naar de gynaecoloog. De vroedvrouw staat je bij zowel bij de keuze voor een thuisbevalling als bij een bevalling in het ziekenhuis of in een geboortehuis. De vroedvrouw neemt ook de medische zorgen op zich na de geboorte en biedt steun en informatie aan (kersverse) ouder(s) in de kraamperiode, onder andere bij begeleiding van borstvoeding. Dit kan zowel thuis als in het ziekenhuis.

Ook als de zwangerschap of de bevalling anders lopen dan verwacht en het wiegje leeg blijft, kan de vroedvrouw heel wat voor jou betekenen. De vroedvrouw kan ook extra ondersteuning bieden wanneer je - al dan niet gepland - de zorg voor je kindje op jonge leeftijd opneemt of als je er alleen voor staat.

Kostprijs

Vraag hier naar bij je vroedvrouw. Voor de begeleiding van een vroedvrouw kan je een terugbetaling vragen bij je mutualiteit.

Expertisecentrum

Ben je zwanger of pas bevallen? Wil je advies over de gepaste ondersteuning bij je zwangerschap. Bij het Expertisecentrum Kraamzorg De Kraamtuin kan je via e-mail of telefonisch terecht met al je vragen over zwangerschap, geboorte of kraamperiode. Een vroedvrouw beantwoordt graag al uw inhoudelijke en/of praktische vragen, of ze verwijst u door naar een andere geschikte hulpverlener.