Ben jij houder van een lama, kameel, ...

Gepubliceerd op maandag 21 feb 2022 om 10:35

Verplichte registratie kameelachtigen: wat doe je als houder?

Op 21 april 2021 trad de Europese dierengezondheidswet in voege. Deze wetgeving verplicht dat ook houders van kameelachtigen geregistreerd worden in Sanitel, de databank van het FAVV ontwikkeld voor de identificatie en registratie van de Belgische veestapel. Wat staat je precies te doen als houder van kameelachtigen, waaronder de alpaca’s en lama’s?

Naar aanleiding van de Europese dierengezondheidswet moeten nu ook houders van kameelachtigen geregistreerd worden in Sanitel. Ook als je al aangesloten bent bij bv. een alpacavereniging. Daarnaast zijn er ook verplichtingen over het identificeren van de dieren zelf en bepaalde registraties.

Wat staat je te doen?

Zodra je minstens één kameelachtige houdt, laat je je registreren via de website van DGZ. Op de identificatie & registratie-pagina op deze website is alle informatie verzameld over wat jou als houder van alpaca’s, lama’s of andere kameelachtigen precies te doen staat. Het is aan te raden om dit zo snel mogelijk te doen door het registratieformulier ingevuld aan DGZ te bezorgen. Deze invulinstructie kan je hier alvast bij helpen.

Hier sommen we enkele korte aandachtspunten op:

 • Administratieve verplichtingen
  • het bijhouden van een register, 
  • ervoor zorgen dat er een verplaatsingsdocument is van elke aankomst of vertrek van een dier
  • jaarlijks het aantal dieren doorgeven dat bij jou aanwezig is met de 15-decembertelling
 • Identificatie van de dieren
  • Dit gebeurt met een met een injecteerbare transponder (chip) of 2 oormerken en volgens bepaalde voorwaarden (bv. leeftijd waarop dit moet gebeuren). Oormerken kun je bestellen met deze bestelbon.
 • Registraties bekijken en beheren
  • Je kunt alle gegevens nagaan in Veeportaal

Staat hier een kost tegenover? In de toekomst zal er inderdaad een retributie gevraagd worden aan houders van kameelachtigen, net zoals dat nu al het geval is bij houders van kleine herkauwers. Zij betalen op vandaag een jaarlijkse retributie van € 13,00 aan DGZ zolang hun beslagnummer actief staat.   

Webinar met alle info op 7 maart 2022

We nodigen je graag uit voor onze webinar kameelachtigen waarop we al deze richtlijnen verder toelichten en een antwoord bieden aan mogelijke vragen waar je als houder mee zit. 
Deze webinar gaat door via Teams op maandag 7 maart 2022 om 19.00 uur. Schrijf je in via de inschrijfknop hieronder, zodat we jou de link om deel te nemen kunnen doormailen.