Gepubliceerd op dinsdag 1 januari 2019 10.59 u.
Voor alle vrouwen vanaf 50 tot 69 jaar.

Vrouwen van 50 tot en met 69 jaar kunnen in Vlaanderen om de 2 jaar, zonder kosten, deelnemen aan het Bevolkingsonderzoek Borstkanker. Het Bevolkingsonderzoek kan afwijkingen in een borst al opsporen als ze nog zo klein zijn dat u er zelf niets van merkt. Als borstkanker tijdig wordt ontdekt, is de kans op een succesvolle behandeling en genezing groter.

Er zijn 2 manieren om deel te nemen aan het Bevolkingsonderzoek Borstkanker:

  • U brengt het ter sprake tijdens het eerstvolgende contact met uw arts (huisarts, gynaecoloog of andere). Uw arts schrijft dan een screeningsmammografie voor. Neem contact op met een erkende mammografische eenheid om de mammografie te laten uitvoeren.
  • ofwel gaat u in op de uitnodiging van het Centrum voor Kankeropsporing. De uitnodigingsbrief krijgt u thuis toegestuurd als u de voorbije 2 jaar geen screeningsmammografie liet nemen.
    In de brief staat meteen een datum, tijdstip en plaats voor een afspraak, die u uiteraard nog kunt wijzigen. Er zijn ongeveer 170 mammografische eenheden in Vlaanderen, waaronder enkele mammobielen: rijdende onderzoekscentra. Neem contact op met het Centrum voor Kankeropsporing via het gratis nummer 0800 60 160, als u de voorgestelde afspraak wilt wijzigen.