Rikolto is de nieuwe naam voor Vredeseilanden. Rikolto betekent ‘oogst’ in het Esperanto. Het zegt wat we doen. Enerzijds coachen we boeren om beter te oogsten en sterke zakenpartners te worden. Anderzijds oogsten we samen met boeren, bedrijven, wetenschappers en overheden nieuwe ideeën om op een rechtvaardiger manier zaken te doen in de voedingssector. Want een betere wereld, begint bij ons eten.

In Heusden-Zolder zijn we actief in het Sint Franciscuscollege waar we samen met de leerlingen en leerkrachten inzetten op de toekomst van ons eten. Dit zowel via lesinhouden als acties. Vorig jaar kwam het Foodlab op bezoek in de school en verkochten de leerlingen zelfgebakken koekjes. Kris Bertrands, leerkracht LO (SFC) gooit het over een andere boeg en moedigt de leerlingen aan om samen met te lopen met de RikoltoRun in Brussel (20km van Brussel).

De Rikolto Bikers van Heusden-Zolder fietsen dan weer met en voor Rikolto. Ieder jaar organiseren ze een Mountainbiketoertocht (eerste week augustus) in de mooie bossen van Heusden/Lummen. Ook organiseren zij jaarlijks een Quiz, dit jaar 10 november 2018 voor een 30-tal quizploegen. De opbrengst van al deze activiteiten gaat integraal naar de projecten van Rikolto.

Het project

In Ecuador werkt Rikolto samen met vele koffie/cacaoboeren. De klimaatsveranderingen bedreigen de kwaliteit van de koffie en daarmee ook het inkomen van de koffieboeren. Samen met de boerengroep AACRI zetten we in op:

  • duurzame landbouwpraktijken en agroforesty-technieken om de klimaatopwarming een halt toe te roepen.
  • het verhogen van de kwaliteit van de koffie/cacao waar boeren een betere prijs voor ontvangen zodat ze een beter inkomen verwerven.
  • jongeren betrekken en kansen geven in de landbouw. Want zij zijn onze boeren van morgen.