Gepubliceerd op dinsdag 22 januari 2019 11.53 u.
Gezonder eten, stoppen met roken, vaker sporten… heel wat Belgen hebben dezelfde goede voornemens voor het nieuwe jaar. Als jij nu eens origineel uit hoek met goede cybervoornemens!

Safeonweb.be zet je alvast op weg met een 5-tal goede voornemens.

Voornemen 1: doe regelmatig updates

Geef cybercriminelen in 2019 geen kans om toegang te krijgen tot je toestel of je gegevens: voer regelmatig beveiligingsupdates uit voor je besturingssysteem, programma’s en apps.

Updates worden bij het opstarten automatisch uitgevoerd, dus sluit je computer steeds af.

Voornemen 2: maak back-ups!

Wil je die vakantiefoto’s uit de legendarische zomer 2018 zeker bewaren? Neem dan zeker een back-up. Worden jouw gegevens geblokkeerd door een ‘gijzelvirus’ of een ransomware? Met een reservekopie achter de hand kan je al je gegevens snel terug zetten.

Zo’n back-up komt uiteraard ook van pas bij diefstal, verlies of technische problemen.

Voornemen 3: leer valse mails herkennen

Ook cybercriminelen maken voornemens: ongetwijfeld willen ze in 2019 nog méér geld verdienen. Onder meer via phishing (online oplichting door valse mails en websites) zullen ze nieuwe slachtoffers maken. Maar hoe herken je die valse mails en hoe maak je het onderscheid met betrouwbare berichten? Slimme cybercriminelen kunnen je echt doen twijfelen. Check de tips op safeonweb.be!

Voornemen 4: scan je computer

Een virusscanner zorgt ervoor dat je computer in 2019 niet vatbaar is voor virussen. Het is het belangrijkste stukje software om je computer en je gegevens te beschermen. En ook al biedt geen enkele virusscanner 100% bescherming, toch blijft het cruciaal om er eentje te installeren. 

Voornemen 5: gebruik sterke wachtwoorden

Is het slim om je oude wachtwoorden met ‘2018’ zomaar te vervangen door ‘2019’? Niet echt…

Tip: installeer eens een wachtwoordkluis! Zo’n digitale kluis houdt al je accounts en hun bijhorende wachtwoorden veilig bij. De wachtwoordkluis zelf beveilig je dan met een sterk wachtwoord, waardoor je in principe slechts één wachtwoord hoeft te onthouden.

Meer tips en informatie