Brainfood

Vrijwilligers … opgelet! Op zaterdag 7 oktober verwachten we jullie allemaal in jeugdlokalen ’t Heem voor Brainfood. Tijdens deze avond leren jullie spelenderwijs heel wat bij. Onze workshops bieden een brede waaier aan onderwerpen, allemaal relevant voor jullie werking. Of je nu een doorgewinterde leiding bent of net begint, deze avond is voor iedereen die wil groeien en bloeien in het jeugdwerk.  Nog niet overtuigd? Deze vormingsuren tellen mee als kadervorming voor de erkenningssubsidies. Handig toch!

Overzicht workshops

Omgaan met moeilijke situaties en conflicten

Verwacht je in deze vorming zeker niet aan een puur theoretische uiteenzetting, maar aan een actieve zoektocht met concrete antwoorden. Je krijgt een meer gestructureerd inzicht en houvast in hoe je kan omgaan met moeilijk gedrag en meningsverschillen wat je communicatie alleen maar ten goede zal komen.

Actief spel over groepsdynamica

Jullie zijn allemaal matrozen in een duikboot. Niet zomaar een duikboot, maar een kernonderzeeër. Er is wel één probleem: de onderzeeër is in aanvaring gekomen met een zeemijn en de duikboot is lek ... Langzaam maar zeker lopen alle compartimenten vol met water.

Het is aan jullie om de duikboot heelhuids te verlaten, maar de tijd dringt. Het water staat al tot aan jullie lippen! Om allemaal levend en wel uit de duikboot te ontsnappen, moeten jullie telkens een opdracht uitvoeren.

Spelenderwijs komen jullie voor een dilemma te staan: red je je eigen hachje of primeert het groepsbelang?

Omstaandersprincipe

Op de bus, in de supermarkt, op school, in de jeugdvereniging, … Iedereen krijgt wel eens te maken met ongewenst gedrag of met discriminerende of racistische uitspraken. Het is soms ook moeilijk om hierop te reageren, ook als getuige. Misschien wil je wel reageren, maar durf je niet? Of je weet niet hoe? In deze praktische vorming gaan we aan de slag met concrete voorbeelden en leer je hoe je gepast kan reageren.

Toekomst jeugdhuizen van Heusden-Zolder

De jeugdhuizen krijgen vaak te kampen met moeilijke uitdagingen. Denk maar aan VZW-wetgeving, subsidiedossiers, tekort aan vrijwilligers… Daarom willen we met de jeugdhuizen nadenken over de toekomst van de jeugdhuizen in Heusden-Zolder!

We wisselen handige tips en tricks uit en bieden wat perspectief op een steeds sneller veranderende wereld. We laten eveneens zien wat allemaal mogelijk is en dat een jeugdhuis meer kan zijn dan enkel een toog of café.

Brandveiligheid en jeugd

Brandveiligheid in jeugdlokalen ligt ons nauw aan het hart. De overkoepelende organisatie van de hulpverleningszones, netwerk Brandweer en de Ambrassade hebben de handen in mekaar geslagen om een nieuw project rond dit thema te ontwikkelen. De hulpverleningszone Zuid-West Limburg heeft zich geëngageerd om dit project mee te realiseren met een interactieve vorming voor de hoofdleiding en huurders en/of eigenaars van de jeugdlokalen.

Terra Nova

Dit is een mini-maatschappijspel waarbij je zelf een samenleving gaat besturen. Het doel is om moeilijke maatschappelijke thema’s bespreekbaar te maken. Je wordt een eilandbewoner en krijgt te maken met heel wat ethische dilemma’s. Je beslist samen met je eilandgenoten wat “juist” is en neemt dit mee om je eiland op verder te bouwen. Dit zijn vaak thema’s die ook in een jeugdvereniging aan bod komen, maar die je hier in een andere context kan plaatsen en vanuit een spelvorm kan benaderen.

EHBO

Op kamp of tijdens het spel is een ongelukje snel gebeurd. Daarom organiseren we een initiatie ‘eerste hulp voor jeugdleiders’, de perfecte eerste hulp bagage voor het jeugdwerk. De volgende eerste hulp thema’s komen aan bod:

 • gebruik van medicatie
 • bloedingen waaronder een bloedneus
 • allerlei letsels bijvoorbeeld hoofdletsels, kneuzingen of verstuikingen
 • steken en beten
 • problemen bij hitte en koude
 • tips over eerste hulp materiaal

Planning

Tijdens het onthaalmoment zijn er broodjes voorzien en maken we even tijd voor een kennismaking.

 • 17.30 - 18.30 uur: Onthaalmoment
 • 18.30 -20 uur: Workshops deel 1
 • 20 - 20.30 uur: Pauze
 • 20.30 - 22 uur: Workshops deel 2
 • We sluiten af met een jeugdraad-café

Inschrijven

Voor slechts €5 kan je deelnemen aan onze workshops, bovendien krijg je ook een broodje en twee drankbonnen. Inschrijven kan hieronder en is mogelijk tot 1 oktober.

Spreek zeker binnen je vereniging af hoe je gaat inschrijven en betalen om dubbele betalingen te vermijden. Voor verdere informatie kan je ook website raadplegen.