Capaciteitstarief (elektriciteit)

Een nieuwe manier om jouw elektriciteitsverbruik aan te rekenen 

Sinds 1 januari 2023 is het capaciteitstarief voor elektriciteit ingevoerd met als doel het stroomnet te ontlasten. Naarmate er steeds meer grote verbruikers komen (elektrische auto’s, warmtepomp, inductiekookplaat) wordt het net immers steeds zwaarder belast wanneer al die toestellen tegelijk worden ingeschakeld. Het stroomnet wordt versterkt om deze meerverbruiken te kunnen beleveren; maar dit is duur en de uitrol van nieuwe stroomverbruikers gaat sneller dan de groei van ons stroomnet.

Consumenten met grote energieverbruiken (elektrische wagen, elektrische huisverwarming) zullen in dit scenario vermoedelijk meer moeten betalen. De VREG geeft aan om het gebruik van bepaalde toestellen uit te stellen en te spreiden in de tijd. Zo wordt geadviseerd om niet gelijktijdig te koken, te wassen en de auto te laden.

Hoe wordt het capaciteitstarief berekend ? De digitale meter meet jouw maandpiek, dat is het kwartier van de maand waarin je gemiddeld het meeste stroom verbruikte. Het uiteindelijke capaciteitstarief zal berekend worden op het gemiddelde van de maandpiek in de voorbije twaalf maanden. Mensen met een vaste meter betalen een vast bedrag.

Meer informatie vind je op de website van de Vlaamse overheid.

Tips om je energieverbruik te spreiden vind je op de website van VREG.