Gepubliceerd op dinsdag 10 september 2019 9.57 u.
Bedankt om relax te rijden!

Iedereen kent ze wel: brokkenpiloten, laagvliegers of straatracers… chauffeurs die onze straten onveilig maken door hun overdreven snelheid. Ook onze gemeente blijft er helaas niet van gespaard. Maar wat met mensen die zich wél aan de snelheidslimiet houden? Zij krijgen nu een eigen woord: control cruiser. En iedereen krijgt de kans om de control cruisers in zijn straat te bedanken.

De nieuwe, positieve term kwam er na een onderzoek van de VSV, de Vlaamse Stichting Verkeerskunde. Hun bevraging leerde dat de grote meerderheid van de chauffeurs bereid is om zich aan de snelheidslimiet te houden, maar dat ze soms een geheugensteuntje nodig hebben. Bovendien leerde het onderzoek dat één op de vier mensen graag actief de automobilisten die het rustig aan doen, wil bedanken.

Daarom is er nu dus de control cruiser: een positieve term om chauffeurs die zich aan de snelheidslimiet houden te benoemen. Binnenkort verdeelt de VSV samen met de Vlaamse gemeenten 10 000 borden die mensen tegen het raam kunnen hangen.

Ook de inwoners van Heusden-Zolder kunnen de control cruisers in hun straat bedanken voor hun voorbeeldig rijgedrag. Midden september kan je een bordje ophalen in het gemeentehuis. Wees snel, want de voorraad is beperkt!