Gepubliceerd op dinsdag 28 mei 2019 8.30 u.
Wie ooit in contact kwam met eikenprocessierupsen kan erover meepraten … het zijn geen leuke beestjes. De brandhaartjes van de dieren veroorzaken een hevige jeuk of zelfs ontstekingen en astmatische reacties.

Online melden

Eikenprocessierupsen zijn vooral actief in inlandse eikenbomen. Vanaf de 3de vervelling (begin mei) ontwikkelen de rupsen hun beruchte kleine brandharen, die voor heel wat ellende zorgen.

In 2018 besliste het gemeentebestuur om terug intensiever in te zetten op de bestrijding van de rupsen. Ook dit voorjaar worden een goeie 3.500 inlandse eiken behandeld met een biologisch product. Deze preventieve bestrijding gebeurt op plaatsen waar in het verleden nesten werden gevonden, maar ook op locaties waar veel mensen komen zoals speelpleintjes of fietspaden.

Het product kan een plakkerig effect geven, maar het is NIET giftig. Met wat water kan men dit zuiver maken. Het gebruikte product is in heel Vlaanderen hetzelfde en werd op 25 maart 2019 goedgekeurd door de Federale Overheidsdienst Leefmilieu.

Via ons Online melden

">e-loket kan je overlast van eikenprocessierupsen melden. Dankzij deze meldingen houden onze diensten een klare kijk op de hele zaak en kunnen ze hun strategie bijsturen waar nodig.

Het preventief sproeien voor dit jaar gaat zijn laatste fase in. Indien je in de loop van de zomer nog rupsennesten ziet, kan je dit melden via ons e-loket. Als de bomen bereikbaar zijn met een hoogtewerker, laten we de nesten alsnog verwijderen. Staan de bomen op privéterrein, dan betaal je als eigenaar een retributie van €25 per 5 bomen.