De Wijers Unesco Biosfeergebied?

Gepubliceerd op donderdag 10 aug 2023 om 08:23

Onze gemeente ligt in het prachtige gebied De Wijers, het land van  1001 vijvers. De streek ligt in hartje Limburg, verspreid over Diepenbeek, Genk, Hasselt, Heusden-Zolder, Houthalen-Helchteren, Herk-de-Stad, Lummen en Zonhoven.

Het bijzondere lappendeken van vijvers is een oud cultuurlandschap, geboetseerd door viskwekers, landbouw en de ontginning van grondstoffen. In dit adembenemende decor van meer dan duizend vijvers in prachtige beekvalleien voelen honderden zeldzame dieren en planten zich thuis. Het is een toeristische topregio in het economisch hart van Limburg. Het is die combinatie van water, natuur en cultuur die De Wijers zo bijzonder maakt.

Vandaag is De Wijers kandidaat om een Unesco Biosfeergebied te worden.

In Unesco Biosferen staat de relatie tussen de mens en zijn leefomgeving centraal. Samen met lokale en regionale partners, zoals overheden, bewoners, bedrijven, scholen, kennisinstellingen en ngo’s maken we een gezamenlijke visie om De Wijers duurzaam te ontwikkelen.

In een Biosfeergebied worden manieren gezocht om de mens meer in evenwicht te laten leven met zijn natuurlijke omgeving. Het doel is de biodiversiteit te verhogen, de levensomstandigheden van de mensen te verbeteren en een sociaal, economisch en cultureel kader te scheppen voor duurzame ontwikkeling. Maar graag horen we eerst jouw mening over De Wijers.

Laat van je horen en win!

Wat vind jij van De Wijers? Wat kan er beter? Wat mis je nog? Scan de QR-code, vul de enquête in en maak kans op een streekproductenmand.

Alle info en enquête: www.dewijers.be/biosfeer.