Gepubliceerd op dinsdag 29 juni 2021 10.48 u.

De Wijers, het land van 1001 vijvers, stelt zich in september kandidaat bij de Vlaamse regering als landschapspark. Om die kandidatuur kracht bij te zetten, roept het gebied haar inwoners op om deze zomer massaal de mooiste plekjes van De Wijers te delen op sociale media met de hashtag: #mijnwijers. Zo kan heel Vlaanderen met eigen ogen zien hoe trots de inwoners op hun streek zijn en wordt Iedereen De Wijers.

De Wijers is een unieke streek vol leven, betoverende natuur en inspirerende cultuur. De belangrijke troeven van het gebied ‘De Wijers’, dat zich situeert in de gemeenten Hasselt, Genk, Zonhoven, Houthalen-Helchteren, Heusden-Zolder, Lummen en Diepenbeek, werden al in de jaren ’80 erkend. Gedeputeerde voor milieu en natuur Bert Lambrechts: “Deze waterrijke streek beschikt over uniek landschappelijk erfgoed en bijzondere natuurwaarden. Immers, de Wijers bestaat voor meer dan de helft uit natuur, waarvan meer dan 6000 ha geniet van een Europese bescherming als Natura2000-gebied. De vijvers van de Wijers vormen een kraamkamer voor heel wat zeldzame diersoorten, zoals de woudaap en de roerdomp (twee reigerachtigen) en Vlaanderens enige boomkikker.”

Die unieke natuurwaarden zijn te danken aan het vele water in de streek: 8 beekvalleien doorkruisen het gebied en liggen aan de basis van de vorming van de meer dan 1.000 vijvers die het gebied rijk is. De vijvers ontstonden op verschillende manieren: ze werden gegraven onder impuls van de Abdij van Herkenrode of uitgestoken voor het ontginnen van turf. Vandaag resulteert dat in een lappendeken van vijvers, plassen en meren. De afgelopen jaren werd door de 19 partners van De Wijers al hard samengewerkt aan de verbetering van het landschap, openstelling voor het publiek en promotie van de streek.

De Wijers is kandidaat om het label Landschapspark te halen. Om haar kandidatuur te ondersteunen, roept De Wijers de hulp in van haar bevolking. Tijdens wandelingen en uitstappen blijkt immers telkens weer hoe trots de inwoners zijn op hun Wijers, die vaak letterlijk aan hun achtertuin liggen. Dat wil De Wijers deze zomer aan heel Vlaanderen laten zien. Het roept haar inwoners op om hun mooiste bekende en minder bekende plekjes in De Wijers met iedereen te delen, via de hashtag #mijnwijers op Instagram, Facebook, Tiktok en andere sociale media. Onder de inzendingen wordt ook een Wijersverrassingspakket verloot. Zo wordt iedereen De Wijers.