Gepubliceerd op dinsdag 25 februari 2020 0 u.

In onze gemeente loopt er aardig wat talent rond. Mensen die zowel voor of achter de schermen meewerken aan grote of interessante projecten. Maar kennen jullie ze ook? Een 5-tal keer per jaar nodigt onze burgemeester zo iemand uit voor [deZjat] koffie en een ontspannen babbel. Wie zijn ze, hoe zien ze de toekomst of wat is hun favoriete plekje in Heusden-Zolder? Vandaag laten we actief gepensioneerde Gerard Leten aan het woord.

De 70-jarige Gerard Leten uit Eversel is inmiddels 6 jaar met pensioen maar het spreekwoordelijke “zwarte gat” is hij gelukkig nog niet tegengekomen, integendeel. Voor een groot deel is dat te wijten aan het feit dat hij nu nog meer dan vroeger zijn tijd kan besteden aan de ondersteuning van het jeugdwerk in Eversel. Bij de scouts is zijn taak voornamelijk materiaalbeheerder.

“Door hun de ballast van het beheer en onderhoud van alle materialen uit handen te nemen, hoop ik hun taak enigszins te verlichten zodat zij zich kunnen focussen op de inhoudelijke kant van alle activiteiten.”

Het beheer van de jeugdinfrastructuur in Eversel, waarin behalve scouts ook KAJ en Jeugdhuis Bascule zijn ondergebracht, sluit daar perfect bij aan. Het natuurlijk verloop binnen hun jeugdige kernen ligt relatief hoog en om toch een stabiel beheer te verzekeren, werd een vzw opgericht met ietwat ‘oudere’ afgevaardigden per vereniging.

“Vanaf het eerste uur kon ik rekenen op de steun van een aantal trouwe medewerkers die ik langs deze weg graag nog eens extra wil bedanken voor hun jarenlange steun.”

Een heel ander thema waarmee Gerard begaan is, is zwerfvuil. Vele jaren pendelde hij met zijn fiets naar het werk in Hasselt waarbij hij zich ergerde aan de massa’s zwerfvuil langs de weg. Want als je fietst zie je het liggen, vanuit de wagen niet of nauwelijks.

“Al snel nam ik me voor: als ik met pensioen ben, ga ik daar iets aan doen.“

Zo gezegd, zo gedaan! Een aantal jaren loopt Gerard regelmatig - zo mogelijk éénmaal per maand – ‘zijn’ blokje om en ruimt het zwerfvuil op. Werkzekerheid gegarandeerd, jammer genoeg. Soms slaat de moedeloosheid of frustratie toe, maar in afwachting van andere oplossingen zet hij dapper verder.

“Gelukkig geniet ik nog van een vrij goede gezondheid. Bij de scouts is mijn totem niet voor niets ‘Volhardende Buffel’. Dus, blijven doorgaan zeker!? In ieder geval toch voor wat betreft het zwerfvuil.”

Gerard wandelt en jogt graag in de bossen van Van Soest. En het lijkt wel of alle paden er leiden naar de top van de zandheuvel, naar die prachtige plek om even op adem te komen: het speelhuisje.

Heb je zelf ook een goed voorstel? Neem dan contact op met onze redactie via publicaties@heusden-zolder.be en misschien zien we jouw kandidaat aan ons tafeltje in een volgende editie!