Gepubliceerd op maandag 24 juni 2019 17.47 u.
Onze eigen legendarische wielerkampioen!

Onze gemeente heeft zoveel verdienstelijke inwoners. Een 5-tal keer per jaar nodigt onze burgemeester een markant figuur uit voor [de zjat] koffie en een ontspannen babbel. De primeur is weggelegd voor wielerkampioen Roger Swerts.

Volgende week vertrekt in Brussel de tourkaravaan richting Parijs! De start staat volledig in het teken van de 50ste verjaardag van de eerste tourzege van Eddy Merckx.

Maar wist je dat een groot wielerkampioen, geboren en getogen in Eversel, het allemaal van zeer dichtbij meemaakte! Roger Swerts stond in 1969 eveneens aan de start van die legendarische tour.

De carrière van Roger begon veelbelovend toen hij in 1964 als amateur mocht deelnemen aan de Olympische Spelen in Tokio. In 1965 gooide Roger als neoprof meteen hoge ogen met een derde plaats op het WK op de weg na Tom Simpson en Rudi Altig. Later dat jaar zegevierde hij in het prestigieuze Kampioenschap van Zurich.

Nadien reed Roger 6 jaar lang als “meesterknecht” in dienst van Eddy Merckx. Samen met Merckx won hij de Trofeo Baracchi, een koppeltijdrit op de weg. Maar hij haalde ook vele persoonlijke triomfen zoals De Grote Landenprijs (het officieuze WK-tijdrijden), de klassieker Gent-Wevelgem, enkele etappes én het eindklassement in de Ronde van België.

In 1974 trok team Ijsboerke Roger aan als kopman. Roger won het Belgisch kampioenschap en was opnieuw de beste in het eindklassement van de Ronde van België. In de heroïsche Parijs-Roubaix van 1975 reed Swerts als 7de over de streep, ondanks een zware val waarbij hij minutenlang bewusteloos lag.

In 1976 keerde Roger terug naar de ploeg van Merckx.

In z’n carrière reed Swerts 7 keer de Tour de France, 6 keer de Giro d’Italia (met 2 ritoverwinningen) en 3 keer de Vuelta (met 4 ritoverwinningen). Nadat hij de fiets aan de haak hing, bleef Roger in het peloton actief als sportdirecteur bij verschillende topwielerploegen. Hij leidde er verschillende bekende renners naar mooie overwinningen.

In 2007 ging Swerts op 65-jarige leeftijd met pensioen. Hij geniet nu samen met zijn vrouw Gerarda van hun welverdiende vrije tijd, van hun kinderen en kleinkinderen. Thuis, in de tuin, vertoeft Roger het liefst. Hij houdt van tuinieren, het brengt hem tot rust. Na zijn pensioen heeft Roger de fiets herontdekt, zij het op een lager tempo dan in zijn jonge jaren. Hij vindt de fietsroutes in Heusden-Zolder een echte aanrader. Ze leiden je langs de mooiste plekjes.

Misschien kom jij Roger Swerts deze zomer wel ergens tegen op zijn stalen ros!

Heb je zelf ook een goed voorstel? Neem dan contact op met onze collega's van Communicatie en misschien zien we jouw kandidaat aan ons tafeltje in een volgende editie!