Digibank bestrijdt digitale kloof

Gepubliceerd op maandag 23 okt 2023 om 13:59

Kan jij gratis advies gebruiken bij digitale vragen? Heb je een vraag over jouw smartphone, tablet of laptop? Onze Experten Digibank Sergen Kutluoglu en Santino Rizzuto vertellen meer over het reilen en zeilen van de Digipunten.

Wij staan klaar om elke inwoner individueel te begeleiden met eenvoudige digitale vragen. We geven hulp en advies, zorgen voor opleidingen en stellen digitale apparaten ter beschikking.

Waarom is het zo belangrijk dat er een Digibank is in onze gemeente?

Sergen: “Het lokaal bestuur merkt dat er veel inwoners zijn die moeite hebben met digitale toestellen zoals smartphones, laptops en tablets. Inwoners hebben vragen bij de vele nieuwe digitale toepassingen die er de laatste jaren bijgekomen zijn. Denk maar aan itsme, betaalapps, QR-codes … Daarnaast zijn er ook heel wat inwoners die thuis geen laptop of smartphone hebben. De Digibank is dan de oplossing om de digitale kloof te verkleinen en iedereen te laten meegenieten van de voordelen van de digitale wereld.

Kan iedereen in een Digipunt terecht?

Santino: “Wij staan klaar om elke inwoner individueel te begeleiden met eenvoudige digitale vragen. We geven hulp en advies, zorgen voor opleidingen en stellen digitale apparaten ter beschikking. Je bent elke werkdag gratis en zonder afspraak welkom in een van de vijf Digipunten. De openingsuren van de Digipunten in de bib, dienstencentrum De Zandloper, cafetaria CVO De Verdieping, cafetaria Ligo LiMiNo en de Kringwinkel vind je op de gemeentelijke website.”

Welke vraag krijgen jullie het meest?

Santino: “Tegenwoordig moet er heel veel online gebeuren. We krijgen dus vaak vragen over itsme en online banking. Maar ook sociale media en mailen zijn populaire onderwerpen.”

Sergen: “In de media gaat het vaak over online veiligheid. Veel inwoners zijn ongerust over phishing. We proberen hen dan concrete tips te geven zodat ze zich niet laten vangen.”

Hebben jullie een antwoord op alle digitale vragen?

Sergen: “Nee zeker niet altijd. Maar met wat opzoekwerk kunnen we uiteindelijk de meeste vragen wel beantwoorden. Als het niet onmiddellijk lukt, vragen we de bezoekers om op een later moment terug te komen.”

Waarbij helpt Digibank nog, naast digitale vragen?

Santino: “Digibank Heusden-Zolder biedt naast de Digipunten ook vormingen voor organisaties en verenigingen aan. We lenen ook laptops uit aan kwetsbare groepen. Je vindt meer info op de gemeentelijke website.

Een tip om af te sluiten?

Sergen en Santino: “Blijf niet met je digitale vragen zitten, maar kom langs. De digidokters helpen jou graag verder!”

Digipunten

Heb je een digitale vraag? Kom langs in een van onze digipunten. Je hoeft geen afspraak te maken en de hulp is gratis. Wil je graag je steentje bijdragen als Digidokter? Mail naar digibank@heusden-zolder.be.