Gepubliceerd op vrijdag 23 februari 2018 11.37 u.
In 2016 nam het gemeentebestuur het beheer van domein Bovy officieel weer in eigen handen. Doelstelling was om in samenwerking met onze eigen diensten, het Regionaal Landschap Lage Kempen en sociale onderneming De Winning het domein grondig aan te pakken.

Natuur
Het domein staat vooral bekend om haar mooie wandelroutes en grote moerasvijver. Regionaal Landschap Lage Kempen neemt kinderwandelroute ‘Martin de ijsvogel’ voor haar rekening. De wandelroute, maar ook de verschillende educatieve elementen, krijgen een welverdiende opknapbeurt. De andere paden en de moerasvijver ontsnapten niet aan een facelift. Naast de aanpassingen aan het Vlonderpad werd de vijver geruimd en worden alle paden in ere hersteld.

Wie domein Bovy zegt, denkt natuurlijk aan de dierenweide. Alles wordt momenteel voorbereid op de komst van haar nieuwe inwoners, waaronder ezeltjes, geiten, kippen, pauwen en varkens. Een bijhorende nieuwe picknickzone zorgt voor een optimale totaalervaring voor de bezoeker. Natuurlijk stellen we ook het welzijn van de dieren voorop. Zo is het dagelijkse onderhoud in handen van De Winning en volgt de lokale dierenarts wekelijks de gezondheid van de dieren op.

Met de nieuwe losloopweide tonen we eveneens aandacht voor onze trouwe viervoeters. Achteraan het domein wordt een zone voorzien waar zowel grote als kleine honden in alle vrijheid met elkaar en hun baasjes kunnen spelen.

Aan de hooilanden wordt in een eerste fase de linker weide opnieuw omheind en krijgen de schapen een afgewerkt schuilhok. Later op het jaar maakt de oude geitenboerderij op de andere weide plaats voor een stal waar schapen kunnen lammeren en krijgt het geheel een nieuwe omheining.

Horeca
Ook op het binnenplein van het domein wordt hard gewerkt. Het oude gasthof en het hotel zijn ondertussen in concessie van De Winning. Bij de start van het toeristisch seizoen wordt het nieuwe Bistro Bovy voorgesteld aan het grote publiek. De renovatie van het hotel start later op het jaar. De bestemming van de andere gebouwen blijft momenteel nog open. Ook de speeltuin op het binnenplein wordt voorzien van nieuwe, veilige en duurzame toestellen. Een haag zorgt voor extra veiligheid en schermt de kinderen af van de straat.

Toekomst
Natuurlijk staan er nog tal van werkzaamheden op het lijstje. Inzetten op de toegankelijkheid van het binnenplein en de dierenweide, een extra zomerterras aan Bistro Bovy en een nieuwe aanpak voor de rozen- en kruidentuin staan alvast op de agenda. Ook maakt het oude BBQ-huisje plaats voor een evenementenweide. In 2019 verhuist de imkerij en wordt er een educatieve ruimte voorzien.

In samenwerking met onze kunstacademie krijgt de bekende kabouterwandeling een grondige make-over. De huidige beeldjes worden vervangen door verschillende sprookjesfiguren en andere wezens om het thema wat te verruimen. Wellicht worden de eerste exemplaren voorgesteld tijdens de opening van het toeristisch seizoen op maandag 2 april.

Opening toeristisch seizoen
Voor die opening is het momenteel alle hens aan dek. Het gemeentebestuur gebruikt de bedrijvigheid op Bovy als kader om de verschillende toekomstplannen van het domein toe te lichten. Meer info over het feestelijke programma volgt later via de gemeentelijke infokanalen.