Een job? Makkelijker met een diploma op zak!

Gepubliceerd op vrijdag 22 sep 2023 om 10:15

Schoolverlatersrapport 2023

Een diploma blijkt nog steeds hét toegangsticket tot de arbeidsmarkt. Dat blijkt uit het VDAB-schoolverlatersrapport van 2023. Één op de vijf schoolverlaters zonder diploma is na één jaar nog werkzoekend. Bij de schoolverlaters met een diploma secundair onderwijs is dat slechts bij 6% het geval. Heb je een diploma hoger onderwijs? Dan heb je slechts 2% kans één jaar na afstuderen nog werkzoekend te zijn.

Joris Philips, directeur VDAB Limburg: “Uit ons schoolverlatersrapport blijkt dat je het vlotst een job vindt met een diploma in de zorg of een STEM-richting (Science, Technology, Engineering, Mathematics). Ook in een arbeidsmarkt met veel jobs en weinig werkzoekenden is het dus geen goed idee om de arbeidsmarkt te betreden zonder kwalificatie. Zelfs een specialisatiejaar, zoals een 7de jaar in het BSO of Se-n-Se in het TSO, verhoogt je kansen op de arbeidsmarkt aanzienlijk. Een bewuste studiekeuze is dus belangrijk. Maar kies in de eerste plaats met je hart: je succes op de arbeidsmarkt bepaal jij zelf. Sociale vaardigheden, creativiteit en vooral levenslang leren zijn belangrijker dan het juiste diploma.”

In het schoolverlatersrapport van VDAB ontdek je welke opleidingen nog succes garanderen op de arbeidsmarkt: www.vdab.be/schoolverlatersrapport  

Lokale initiatieven in de kijker

Uiteraard heeft Heusden-Zolder een basisaanbod via het Sociaal huis en VDAB, met ieder hun expertise. Het Sociaal huis probeert inwoners met een leefloon te activeren naar werk. VDAB begeleidt alle werkzoekenden in Vlaanderen naar een gepaste job of opleiding.

Daarnaast zijn er ook inwoners die het veel moeilijker hebben om een job te vinden omwille van heel wat andere problematieken. Het project Samenwerkt gaat met deze inwoners aan de slag. Samenwerkt is een partnerschap met Arktos, Emino, VDAB, CAW, Sociaal Huis en het lokaal bestuur. Samenwerkt begeleidde al zo'n 100 jongeren uit Heusden-Zolder om drempels weg te nemen en randvoorwaarden, zoals huisvesting, eerst aan te pakken in de zoektocht naar werk.