Gepubliceerd op dinsdag 8 december 2020 17.06 u.

Ook in Heusden-Zolder zijn de nieuwe identiteitskaarten mét vingerafdrukken een feit. Deze week mocht Francesco Pascual-Garcia die als eerste Heusden-Zoldenaar in ontvangst nemen.

De identiteitskaart kreeg meteen ook een vernieuwde lay-out. Zo voldoet ook de Belgische identiteitskaart aan de strenge internationale regels die als doel hebben identiteitscontroles efficiënter te laten verlopen. De nieuwe kaart is dus een nog veiliger en universeler reisdocument. 

De vingerafdrukken werden op de kaart toegevoegd om de strijd tegen identiteitsfraude op te voeren. De vingerafdrukken staan enkel op de contactloze chip van de kaart (geen centrale databank) en zijn beveiligd. Enkel bevoegde instanties kunnen de contactloze chip uitlezen. 

De huidige identiteitskaarten die in omloop zijn, worden stelselmatig vervangen op het einde van hun geldigheidsperiode of eerder bij aangifte van een verlies, diefstal of beschadiging van de kaart of om andere redenen zoals een niet-gelijkende foto, verandering van naam, …

Je hoeft dus zelf geen nieuwe kaart aan te vragen zolang de oude identiteitskaart nog geldig is. Op het einde van de geldigheidsperiode ontvang je de gekende oproepingsbrief om de oude kaart te komen vervangen.

Alle info vind je op www.vernieuwde-eid.be .