Eerste steen voor Schachtbok

Gepubliceerd op maandag 6 mei 2024 om 13:30

De renovatie van de Schachtbok in Heusden-Zolder startte op 6mei met een eerstesteenlegging. In aanwezigheid van de ministers Demir en Brouns en de burgemeester wordt het officieel startschot gegeven voor de renovatie van de Schachtbok. De duur van de werken wordt geschat op 2 jaar en het project kost 16 miljoen euro.

De renovatie van de Schachtbok is een samenwerking van meerdere partners. In de eerste plaats wordt het renovatieproject ondersteund door het Agentschap Onroerend Erfgoed. De schachtbok is sinds 1993 een beschermd monument en voor de renovatie ontvangt het lokaal bestuur dan ook een subsidie van 3,6 miljoen euro. De Zolderse Schachtbok zal de enige schachtbok zijn in Limburg waarin er nog een revolutionaire skipinstallatie te zien is.

Minister Zuhal Demir: “De oude mijnsites vertellen als geen andere plek het verhaal van Limburg: van de neergang van oude industrie, tot het heropleven naar economie van de toekomst. Ook de Schachtbok van het mijnterrein van Zolder schrijft mee aan dat Limburgse verhaal. De skip-installatie was in de mijntijd innovatief, net zoals de vernieuwde Schachtbok een baken van innovatie zal zijn. Het maakt van de Zolderse mijnsite nóg meer een ideale congresplek, een plek waar verleden en toekomst elkaar ontmoeten.”

Voor de economische herbestemming van de Schachtbak ontvangt het lokaal bestuur een subsidie van 2,2 miljoen euro van de Europese Unie in de vorm van EFRO-steun. Met de komst van het XR competentiecentrum de Skip worden er opnieuw innovatieve technieken geïntroduceerd op het mijnterrein van Zolder waardoor de historische skipinstallatie verbinding krijgt met het heden en de toekomst.

“Limburg staat internationaal bekend als een regio met een sterk technologie- en innovatieecosysteem”, aldus minister Jo Brouns. “We moeten die kaart dus volop blijven trekken. In Limburg hebben we een hele transitie doorgemaakt: van de eerste steenkool 120 jaar geleden, de reconversie van LRM en LSM die zorgde voor een netwerk van creatieve en innovatieve kenniscentra, tot de gezamenlijke ambitie om de Einstein Telescoop naar onze regio te halen. Vandaag zijn we te gast op één van de plekken in Limburg waar we deze evolutie van steenkool tot sterrenstof mooi in beeld brengen.”

Ook de Limburgse Reconversie Maatschappij is als voormalig eigenaar van het gebouw een medepartner.
LRM geeft een subsidie van 1,8 miljoen euro om het monument terug in zijn oorspronkelijke glorie te herstellen. De werken worden uitgevoerd door de aannemers Monument Vandekerckhove NV | Houben NV | Vanderstraeten NV onder toezicht van architectenbureau ARAT in samenwerking met CLVR.

De plechtigheid van 6 mei werd opgeluisterd door de aanwezigheid van een voormalig mijnwerker die ondergronds gewerkt heeft in de mijn van Zolder en gebruiker was van de skipinstallatie. Zo worden het verleden en de toekomst samengebracht op deze mooie dag op deze uitzonderlijke locatie.

Burgemeester Mario Borremans: “Met de renovatie van de Schachtbok brengen we niet alleen een stukje van ons mijnverleden terug tot leven, we bouwen verder op onze fundamenten van innovatie en gemeenschapszin. Dit project combineert onze rijke mijnhistorie met de nieuwste technologieën en toont onze inzet om van onze gemeente een bruisend centrum voor cultuur, onderwijs en recreatie te maken. Als erkende Flanders Heritage Venue is ZLDR MINE al een toplocatie voor MICEevenementen en deze renovatie zal haar aantrekkingskracht nog verder versterken. Hier komen verleden, heden en toekomst samen: Heusden-Zolder laat je niet onbewogen.”

Fotoalbum