Enkel nieuwe pmd-zakken worden nog meegenomen

Gepubliceerd op vrijdag 14 jan 2022 om 12:14

De oude pmd-zakken, te herkennen aan de zwarte lintjes, zijn niet meer geldig sinds 1 januari. Bij de eerste ophaling namen de afvalophalers uitzonderlijk nog oude pmd-zakken mee. Maar die overgangsperiode is nu voorbij: bij de volgende ophaling worden enkel nog nieuwe pmd-zakken, te herkennen aan de witte lintjes, meegenomen.

Korte overgangsperiode ten einde

1 januari ging gepaard met heel wat veranderingen op afvalvlak in uw gemeente. De invoering van Optimo, nieuwe ophaaldagen, andere afvalzakken, ... Het was even wennen voor u. Limburg.net had haar ophalers daarom de opdracht gegeven om de eerste twee weken niet té streng te zijn. Oude pmd-zakken met zwarte lintjes werden in de praktijk daarom toch nog meegenomen, ook al mocht het eigenlijk niet.

Vanaf de ophaling op 24 januari  zal dat niet langer het geval zijn. Enkel de nieuwe pmd-zakken, met witte lintjes en opdruk ‘nieuwe blauwe zak’, zullen nog opgehaald worden. Oude pmd-zakken blijven voortaan staan.

Gerecycleerd én sterker

De wissel in pmd-zakken komt er door 2 redenen. Zo waren de oude zakken gemaakt van nieuw plastic. De nieuwe zakken daarentegen bevatten gerecycleerd plastic. Ze voldoen daarmee aan de Vlaamse wetgeving die bepaalt dat afvalzakken voor minstens 80% uit gerecycleerd materiaal moeten bestaan.

De nieuwe zakken zijn bovendien ook steviger, wat belangrijk is voor Optimo. Bij dat systeem haalt één afvalwagen verschillende afvalsoorten op. De zakken mogen dus niet scheuren, anders kunnen ze ook niet meer uitgesorteerd worden in de sorteerinstallatie.

Inruilen mogelijk tot eind maart

Inwoners die nog een voorraad oude pmd-zakken hebben, kunnen volle rollen inruilen voor nieuwe zakken. De nieuwe pmd-zakken zijn al sinds vorig jaar te vinden in de winkels in Limburg.