Ga klimaatopwarming tegen in eigen tuin

Gepubliceerd op maandag 22 mei 2023 om 14:21

Advies op maat

Wil jij je tuin beter bestand maken tegen een veranderend klimaat of wil je de biodiversiteit in jouw tuin vergroten? Maak dan snel een afspraak met een klimaattuincoach, net zoals collega Laura.

“Bij een wedstrijd op het werk won ik een bezoek van een klimaattuincoach”, zegt Laura. “Tijdens het tuinbezoek luisterde de coach naar ons verhaal en onze specifieke vragen. Na afloop kregen we een uitgebreid verslag met heel wat concrete tips voor onze tuin, een vlekken- en bomenplan en een waardebon waarmee we een klimaatboom kunnen kopen. De coach verraste ons op verschillende vlakken en ik heb vooral onthouden dat je zelfs met hele simpele aanpassingen al een milieuvriendelijke tuin krijgt. Nu gaan we dus zelf aan de slag. Als eerste stap planten we een klimaatboom om een schaduwplek te creëren in onze tuin. Nadien pakken we onze oprit aan die we minimaal verharden met de tips van de klimaattuincoach in ons achterhoofd.”

Je kan een bezoek van een klimaattuincoach aanvragen. Als tuineigenaar betaal je 75 euro, de overige 225 euro betaalt het lokaal bestuur.

Graag een bezoek van onze klimaattuincoach?

Wip een tegel

Ga je aan de slag met het advies van de klimaattuincoach? Doe dan ook mee aan het Vlaams Kampioenschap Tegelwippen en leid Heusden-Zolder naar de overwinning! Meer info vind je op www.vk-tegelwippen.be.

Laat het gras maar groeien

Door gazon veelvuldig te maaien, groeit er enkel nog gras waardoor insecten, zoals vlinders en bijen, geen bloemen meer vinden. Maar deze insecten staan wel in voor de bestuiving van planten die ons later groenten en fruit geven. Door allerlei factoren is de hoeveelheid insecten in de voorbije tien jaar enorm afgenomen. Geef een stukje gazon terug aan de natuur door bijvoorbeeld een vierkante meter niet meer te maaien of een bloemenweide in te zaaien. Ook Team Groen maait op verschillende locaties in Heusden-Zolder nog maar twee keer per jaar, namelijk in juni en september. In de overige maanden stimuleren we er de biodiversiteit.

Toch je gras maaien?

Dat kan, maar denk wel even aan je buren en hou je aan de spelregels rond lawaaihinder. Dus voor je de grasmaaier bovenhaalt, check je best ons GAS-reglement. Kort samengevat, je kan alle dagen grasmaaien behalve:

  • voor 7 uur en na 20 uur op weekdagen en zaterdagen
  • op zondag voor 10 uur en na 12 uur
  • op wettelijke feestdagen