Gepubliceerd op maandag 29 april 2019 16.27 u.
Gameadvies op maat

Is gamen gevaarlijk? Is het verslavend? Mag mijn 11-jarig kind dit spel wel spelen? De tijd van een spelletje Tetris spelen op de grijze Nintendo is door. De wereld van games en computerspellen ontwikkelt zeer snel ...

Je herkent ze wel, typische vragen die elke bezorgde ouder wel kent. Hieronder enkele antwoorden op veel voorkomende vragen en enkele tips om rekening mee te houden. Zo kan je vermijden dat je leuk bedoelde Sinterklaas- of Kerstcadeau een bittere nasmaak krijgt.

Verslavend, hoezo?

Hoewel gameverslaving onder kinderen de afgelopen jaren is gegroeid, gaat het om een heel klein percentage. Vaak wordt het enthousiasme van kinderen bestempeld als verslaving. Vergeet niet dat games zo gemaakt zijn dat het lastig is om te stoppen. Wees slim en waarschuw kinderen minstens 5 minuten voordat ze moeten stoppen met spelen. Zo kunnen ze hun spel rustig afwerken of afsluiten op een gepast moment.

Wees je bewust van mogelijke verdoken kosten.

Game ontwikkelaars willen grof geld verdienen, ook na je de game kocht. Er zijn verschillende methodes: 

  • Game advertising: in de game verschijnt links en rechts reclame.
  • Freemium: het spel is gratis, maar om een hogere level of feature te bereiken moet er betaald worden.
  • Virtuele goederen aankopen: via in-app aankopen en micro-transacties kan je tegen betaling virtuele goederen bijkopen. Meestal is de betalingsregeling (vaak via credit card) in zo’n geval opvallend soepel. 
  • Downloadable content (DLC): Je dacht een volledig spel gekocht te hebben, maar achteraf blijk je enkel deel I te hebben of dat er stukken ontbreken. Reken maar op kinderogen die smeken om deel II, deel III, … aan te kopen.
  • Loot boxes zijn een recente ontwikkeling en volop in opmars. Hier worden geen virtuele objecten of spelstukjes verkocht, maar de kans op zo’n stukje in de vorm van schatkisten. Spelers kunnen kiezen: ofwel onrealistisch lang spelen, ofwel een schatkist kopen. De speler weet op voorhand niet wat er in de schatkist zit en dus ook niet of het net datgeen is dat hij nodig heeft om het spel verder te kunnen spelen. Loot boxes is niet helemaal hetzelfde als gokken, al wordt er wel een (kostelijk) kansspel-element toegevoegd aan de game.

De game-ontwikkelaars zijn slim, dus wees zelf ook slim. Maak vooraf goede en duidelijke afspraken met je kind.

Zijn games gewelddadig?

Check de PEGI aanduiding: deze zegt voor welke leeftijd de game geschikt is. Behalve een leeftijdsadvies weet je ook of de game geweld, expliciet grof taalgebruik of seksuele beelden bevat. De betekenis van deze symbolen kan je nakijken via www.pegi.info/nl. Ieder kind is anders, dus let zelf goed op het effect van de beelden op je kind.