Gepubliceerd op dinsdag 21 april 2020 9.51 u.

Heusden-Zolder ondersteunt al jaren organisaties die actief zijn in de sociale economie. Bewel vzw, Duizendpoot PWA Heusden-Zolder vzw, Reset vzw, Alternatief vzw, Onki Stekelbees vzw en De Winning vzw zijn daar goede voorbeelden van en kregen in 2019 een financiële ondersteuning. In ruil daarvoor helpen deze organisaties inwoners die het wat moeilijker hebben om werk te vinden, aan een job of aan een opleiding.

Daarnaast ondersteunen deze organisaties ook de gemeentelijke werking, vooral als het gaat over groenonderhoud. Iedereen heeft zeker en vast groenwerkers van Alternatief, de Winning of Bewel aan het werk gezien langs onze gemeentelijke wegen. Alternatief vzw is bijvoorbeeld vooral aan het werk met het opruimen van zwerfvuil en het leegmaken van vuilnisbakken in de verschillende dorpskernen. Het groenonderhoud van bepaalde buurten behoort ook tot hun takenpakket. Bewel vzw is dan weer verantwoordelijk voor het groenonderhoud op ondernemerspark De Schacht. De Winning vzw neemt het onderhoud van de begraafplaatsen en onkruidbestrijding van onze voetpaden en straten voor haar rekening.

In 2019 werkten meer dan 200 inwoners in de sociale economie. Tijdens deze tewerkstelling wordt bijzondere aandacht besteed aan het opbouwen van extra competenties via opleiding, werkervaring, Nederlandse les en sollicitatietraining, waardoor mensen kunnen doorstromen naar het normaal arbeidscircuit.