Gepubliceerd op vrijdag 8 mei 2020 11.24 u.

We vallen misschien in herhaling, maar we leven in bizarre tijden. Corona en de bijhorende maatregelen hebben een duidelijke en vaak drastische invloed op ons dagelijks leven. Niet alleen op professioneel, maar ook op persoonlijk vlak stonden en staan we voor een hoop uitdagingen. Onze redactie ging op zoek naar inwoners die vanuit hun sector met gerechte rug en vol moed dagelijks de strijd aangaan en die we met recht en reden helden mogen noemen.

We zochten, vonden en stelden hen deze vragen:

 1. Op welke manier voel jij de coronacrisis binnen je job/je werking?
 2. Corona brengt heel wat in beweging. Welk positief voorbeeld is je opgevallen?
 3. Waar kijk je zelf het meest naar uit om te doen als de crisis onder controle is?

Nele Zimmer-Smeets

28 jaar | Verpleegkundige in het Sint-Franciscusziekenhuis

 1. Eigenlijk ben ik actief op de heelkundige afdeling, waar ik vooral zorg verleen aan patiënten die geopereerd werden. Onze afdeling is nu tijdelijk gesloten en daarom help ik nu in de mobiele equipe. Dit wil zeggen dat ik bijspring op alle andere afdelingen. Ik werk met andere, nieuwe collega’s en kom in contact met andere specialismen. Je zit dus niet meer in je vertrouwde omgeving en dat is toch eventjes een knop omdraaien hoor. Bovendien werk je tussen heel zieke mensen met een virus waar we nog niet alles over weten. Zowel emotioneel als fysiek niet te onderschatten.
 2. Door meer samen te werken leer ik heel wat nieuwe collega’s kennen. Ik zie elke dag opnieuw de kracht en de wil van iedereen hier om te blijven gaan. Hier komen we sterker uit!
 3. Goh, er zijn zoveel dingen die op mijn lijstje staan. Helemaal bovenaan dan toch mijn metekindje Nella eens goed vastpakken en mijn pepe bezoeken in het rusthuis.

Dorien Steegmans

33 jaar | Medewerkster Team Klant

 1. Sinds de aanvang van de crisis kan je in het gemeentehuis en dus aan onze loketten alleen nog terecht voor dringende dienstverlening. Hierdoor hebben we natuurlijk veel minder klanten aan onze loketten, maar handelen we veel meer aanvragen digitaal af via ons e-loket en per e-mail. Zo sturen bijvoorbeeld begrafenisondernemers alle overlijdensaangiftes digitaal door en bezorgen wij hen de nodige documenten digitaal weer terug.
 2. Inwoners die geheel vrijwillig herbruikbare mondmaskers maken. Ze steken hier enorm veel tijd in, om ze daarna meestal gratis te bezorgen aan instanties die deze maskers heel goed kunnen gebruiken.
 3. Onder een stralende zon eindelijk nog eens gezellig lunchen op een terrasje met vrienden en familie.

Kim Waelburgs

39 jaar | Gespecialiseerd facilitair medewerker

 1. Onze ploeg heeft de handen meer dan vol tijdens deze crisis. Naast onze gebruikelijke rondes hebben we enkele dagen meegeholpen met het poetsen van het schakelzorgcentrum in Lummen, om alles in orde te maken voor COVID-19 patiënten. Maar we helpen waar het nodig is. Zo zetten we onze schouders onder de voedselbedeling van Sint-Vincentius en verdeelden we mondmaskers voor onze andere collega’s van het Sociaal Huis. Het geeft ons ook de kans om wat taakjes op te knappen, die wat zijn blijven liggen. Maar wees gerust, alles volgens de voorzorgmaatregelen.
 2. Het positieve aan dit hele verhaal is dat we allemaal meer bewegen, meer fietsen of wandelen. En dat is een goeie zaak voor ons, maar ook voor de natuur.
 3. Ik kijk er, samen met heel veel anderen, naar uit om familie en vrienden terug te zien en eens goed vast te pakken.

Annick Neuteleers 

54 jaar | Kinderbegeleidster buitenschoolse kinderopvang

 1. Door de maatregelen zijn er heel wat minder kinderen in onze opvang. Maar zelfs dan is het goed opletten om die social distancing in gaten te houden. En met kinderen is dat altijd een uitdaging. Als begeleidster moet je goed bij de pinken blijven en hen regelmatig wat bijsturen. En dan natuurlijk handjes wassen hé. Het zijn allemaal vaste rituelen geworden.
 2. Gezien de huidige sitiuatie doen de kinderen allemaal goed hun best … zelfs de allerkleinsten! Ze tonen zich van hun creatieve kant met mooie tekeningen voor oma of opa. Die gaan blij zijn hoor!
 3. De kinderen terug knuffelen, samen aan de tafel spelletjes spelen of kleuren … allemaal gezellig bij elkaar. Maar natuurlijk ook samen met de collega’s lekker op restaurant gaan.

Ludo Vangeel

58 jaar | Politiecommissaris-korpschef Heusden-Zolder

 1. Het toezicht en de controle op de naleving van de maatregelen om de coronacrisis het hoofd te kunnen bieden is een extra taak voor onze politiemensen. 24/7 zijn ze op het terrein om de naleving van de voorwaarden, voornamelijk de samenscholing en de niet-essentiële verplaatsingen, te controleren en indien nodig te verbaliseren. Het merendeel van de bevolking leeft de opgelegde maatregelen ook zeer goed na, maar toch is toezicht onontbeerlijk. Het zijn moeilijke en gevaarlijke omstandigheden waarin politiemensen hun job zo goed mogelijk proberen uit te oefenen.
 2. Het respect dat een groot deel van onze inwoners toont voor beroepen die momenteel het beste van zichzelf geven om anderen te redden. Beroepscategorieën die voorheen niet altijd op het wel verdiende respect konden rekenen, krijgen nu eindelijk wat erkenning.
 3. Op bezoek gaan of bezoek ontvangen van vrienden, familieleden en kennissen mis ik toch wel enorm. Een BBQ organiseren voor vrienden, is iets waar ik hard naar uitkijk.

Annick Swinnen

52 jaar | Polyvalent verzorgende thuiszorgdienst Sociaal Huis

 1. Ik werk vooral met ouderen in een thuissituatie, de gekende risicogroep dus. Omwille van de maatregelen hebben deze mensen ook minder contact met hun familie en dat valt hen best zwaar. Je probeert als verzorgende een luisterend oor te zijn, maar soms wil je hen gewoon een troostende knuffel geven. Natuurlijk kan dat nu niet en dat valt me soms zwaar. Daarnaast zijn niet alle taken even simpel, zeker met de maatregelen in het achtehoofd. Helpen met een toiletbezoek of met het eten is niet altijd vanzelfsprekend. Maar we houden vol en beschermen onze ouderen, maar ook onszelf.
 2. Het feit dat iedereen goed zijn/haar best doet om alle maatregelen na te leven. Maar ook de solidariteit onder de mensen, zoals vrijwillig mondmaskers maken of bijspringen waar nodig. Uiteraard ook het groeiende respect voor iedereen die actief is in de zorg, maar ook andere sectoren.
 3. Eerst en vooral uit mijn kot komen en vrij kunnen gaan en staan waar ik wil. Terug vrienden en familie goed vastpakken en genieten van de kleine dingen des levens.

Mario Borremans

47 jaar | Burgemeester Heusden-Zolder

 1. Een zeer intense periode met heel wat vragen en onzekerheden. Iedereen probeert in de mate van het mogelijke zijn job te doen. Verschillende mensen betekent ook verschillende karakters en opvattingen. Maar samen vechten we tegen datzelfde, tegen corona. Met onze crisiscel zitten we bijna dagelijks samen om de situatie in onze gemeente kort op te volgen. Het is een periode van je een weg te banen door alle richtlijnen van hogerhand, snel beslissingen nemen en bijsturen waar nodig.
 2. Ik ben aangenaam verrast van het aantal vrijwilligers dat we tot nu toe verzamelden met ons initiatief Heusden-Zolder Helpt. Het is eens te meer een bewijs dat we een warme gemeente zijn, dat we er staan voor mekaar.
 3. Ik kijk uit naar terug sporten met de vrienden. Maar daarnaast sla ik een bezoek aan de kapper ook niet af hoor!

Brenda Corsi

49 jaar | Zaakvoerster van Boetiek Domani &Vino Ascanio

 1. Ik heb mijn kledingzaak verplicht moeten sluiten alsook het gedeelte van de horeca. Boetiek Domani, mijn kledingzaak, zit onder hetzelfde dak als de wijnhandel van mijn zoon Ascanio. De coronacrisis valt net in de belangrijkste verkoopmaanden van het zomerseizoen. Het zijn moeilijke tijden voor de sector. Maar we blijven niet bij de pakken zitten. Via sociale media sta ik in contact met mijn klanten en ik lever gepersonaliseerde mandjes met kleding aan huis. De klanten appreciëren het enorm en ik ben zelf ook heel blij dat ik bezig kan blijven.
 2. De mensen zijn heel solidair met elkaar. Lokaal shoppen is erg in. Het is fijn om te zien hoe ook de lokale handelaren onderling elkaar steunen.
 3. Ik kijk er natuurlijk naar uit om mijn naasten een dikke knuffel te geven, maar ik heb vooral zin om met familie en vrienden te gaan eten.

Luk Van Gompel

48 jaar | Jeugdsportcoördinator turnkring Moed & Volharding

 1. De dagelijkse werking van onze club ligt helaas stil. Naast wat administratieve zaken afhandelen heb ik helaas niet veel meer om handen. Om onze leden actief bezig te houden, staan onze trainers in nauw contact dankzij WhatsApp of Facetime. Via oefeningen, spelvormen of uitdagingen laten we hen voldoende bewegen in deze bizarre tijden.
 2. Iedereen zoekt naar een manier om in contact te blijven. De wijze waarop jong en oud sociale media actief en creatief gebruiken, is mooi om te zien. Ik ben ervan overtuigd dat we elkaar nog meer zullen waarderen.
 3. Elkaar terug in levende lijve zien en natuurlijk onze lessen terug opstarten.

Kenny Polmans

39 jaar | Voorzitter vechtsportclub Brasa Limburg

 1. We beoefenen Braziliaanse Jiu Jitsu, een vechtsport vergelijkbaar met judo en worstelen. Een fysiek intense sport met veel contact dus. Het is onmogelijk om social distancing te handhaven bij onze sport. De stap naar online lessen was een voordehand liggende oplossing. Bij de volwassenen doen we 5x per week een kracht- & conditietraining, bij de kinderen doen we 2x per week een online les. In de eerste les hebben we samen een trainingsbuddy gemaakt om op te oefenen. De kids krijgen ook bij elke training enkele sportieve opdrachten om dagelijks uit te voeren samen met mama of papa. En dan is er nog onze wekelijkse Kids Health Challenge waar we ook altijd proberen de ouders te overtuigen mee te doen.
 2. Momenteel missen we sociale contacten, maar het valt me op dat meer en meer mensen klaar staan om mekaar te helpen.
 3. Terug op de tatami staan met onze leden! 

Maarten Vandebroek & Giel Damen

19 jaar | Leiders Chiro Berkenbos

 1. De coronamaatregelen verplichtten ons om alle Chiro-momenten te annuleren. Geen wekelijkse werking, maar ook geen samenkomsten van de leidingsploeg of evenementen meer. Al snel kwamen we met het idee Chiroflix, een wekelijkse online activiteit om leden maar ook onszelf bezig te houden. Het idee wordt door iedereen gesmaakt. Zelfs de ouders doen mee! Daarnaast dromen we ook van een zomerbivak. Met behulp van ZOOM-vergaderingen en sociale media proberen we ons zo goed mogelijk voor te bereiden.
 2. Alle acties om onze hulpverleners een hart onder de riem te steken zijn heel mooi. Ze verdienen het om in de schijnwerper te staan. Maar ook de kleine dingen meer leren appreciëren. De reacties van ouders en leden na een Chiroflix-activiteit zijn hartverwarmend.
 3. We kijken heel hard uit naar terug spelletjes spelen en ons eens goed vuil te maken. Terug onze wekelijkse routine, samen met de rest van de ploeg Chiro beleven.

Nanda Van Ende

48 jaar | Dagelijks verantwoordelijke WZC De Bloemelingen

 1. Tijdens deze crisis ligt onze focus vooral op het voorkomen van besmettingen en het virus buiten te houden. Mijn dagdagelijkse taken zijn dan ook verschoven van ‘zorgen voor’ naar ‘voorkomen dat’ en ook voorbereiden op ‘wat als’. We hebben een enorme verantwoordelijkheid naar onze bewoners, maar ook naar onze medewerkers en hun netwerk. Deze situatie vraagt een ander soort van engagement en energie. Maar we blijven streven naar een positief, warm en betrokken klimaat.
 2. Vooral de samenhorigheid. Het is echt mooi om te zien dat we op verschillende manieren een hart onder de riem krijgen en dat onze medewerkers erkend worden in hun moeilijke opdracht. Daarnaast is er ook een nieuw soort van verdraagzaamheid. We zitten allemaal in hetzelfde schuitje.
 3. Op bezoek gaan bij de mensen die ik graag zie.

Ingrid Put

55 jaar | Docente koken CVO De Verdieping

  1. We proberen op een andere manier onze job uit te oefenen wat niet evident is voor een praktijkles zoals koken. Onze collega’s experimenteren erop los met filmpjes, powerpoints, pizza challenges en ontwikkelen recepten waar je als cursisten niet zoveel voor in huis moeten hebben. Het is een heel andere dynamiek dan anders, maar samen staan we sterk en proberen we onze cursisten zoveel mogelijk te begeleiden.
  2. De creativiteit om via andere kanalen elkaar te vinden en te helpen. Dankzij deze crisis werken we als collega’s op een andere manier samen. En dan besef je wat voor een topteam we eigenlijk hebben!
  3. Een bezoek aan mijn moeder in het rusthuis, maar natuurlijk ook terug naar mijn vertrouwde werkomgeving en alle collega’s terug zien. Meer moet dat niet zijn!

Tijdens onze foto- en videoreportages werd er uiteraard rekening gehouden met social distancing en zonder verlies van beschermingsmaterialen.