Herkenbaar gezicht voor De Wijers

Gepubliceerd op maandag 24 jan 2022 om 08:57

De Wijers is een waardevol natuurgebied dat zich uitstrekt over 7 gemeenten met een adembenemend decor van meer dan 1 000 vijvers waar honderden zeldzame dieren en planten zich thuis voelen. Om De Wijers een herkenbaar en aantrekkelijk gezicht te geven, heeft de Vlaamse Landmaatschappij (VLM) in samenwerking met de betrokken partners een landinrichtingsplan opgemaakt, dat de bevoegde minister onlangs goedkeurde. Dit landinrichtingsplan zal drie bekende sites, waaronder Domein Bovy, inrichten als volwaardige toegangspoorten voor De Wijers.

Aan dit landinrichtingsplan zijn subsidies verbonden. Voor Domein Bovy bedraagt die ongeveer 340 000 euro.

Hans van het Toeristisch infokantoor:

De voorbije jaren heeft het lokaal bestuur al flink geïnvesteerd in het herstel en de opwaardering van Domein Bovy. Van de Vlaamse Overheid krijgen we nu extra steun om deze opwaardering verder te zetten. De inrichting van Domein Bovy als toegangspoort zal de herkenbaarheid en belevingswaarde van De Wijers vergroten en ervoor zorgen dat bezoekers, uit Heusden-Zolder en ver daarbuiten, op een optimale manier kunnen genieten van wat De Wijers te bieden heeft.

Het plan zal Domein Bovy niet alleen nog mooier maken, maar ook veiliger en meer toegankelijk voor rolstoelgebruikers en ouders met kleine kinderen. De ringgracht krijgt nieuwe oeverwanden en een nieuwe brug. Er komen elektrische laadpalen op de fietsparking, zitbanken, infoborden en een groot onthaalpunt. Allemaal in de huisstijl van De Wijers.

De werken starten dit jaar en moeten afgerond zijn in 2026. Dat wil niet zeggen dat Domein Bovy er heel die tijd als een bouwwerf bijligt. De werken worden in stukjes uitgevoerd, waardoor Bovy ook tijdens de werken een leuke plek blijft om te vertoeven. Via onze gemeentelijke infokanalen blijf je op de hoogte.