Het wegdek-ABC | Bestrijking

Rond juni staan vaak heel wat werken ingepland om het wegdek in Heusden-Zolder aan te pakken. Daarbij vergt elke situatie een andere aanpak, afhankelijk van de ernst van de beschadigingen en de verkeersdrukte op de weg.

Bestrijking

Een wegdek met een verouderde bovenlaag, maar zonder diepe scheuren of grote gaten pakken we aan met een bestrijking. Met deze methode maken we de  bovenlaag  van  een  weg  opnieuw  waterdicht door kleine  scheurtjes  in  het  asfalt  af te dichten. We spuiten een kleeflaag op de weg en bedekken ze met heel veel steentjes. In woonwijken of op lokale wegen kiezen we vaak voor een bestrijking.

Bestrijking met slemafdichting

Met deze methode spuiten we een kleeflaag met steentjes die aansluitend worden afgedicht met een slemlaag. Deze methode gebruiken we voornamelijk voor wegen met veel verkeer.

Overlaging

Overlaging is de meest ingrijpende en duurste methode, maar geeft wel het duurzaamste resultaat.  We frezen de bovenlaag volledig of gedeeltelijk af en leggen een nieuwe asfaltlaag van ongeveer 4 cm dik. Na het plaatsen van de asfaltlaag is er enkele uren geen verkeer mogelijk. Straten met veel scheuren en/of grotere gaten komen in aanmerking voor deze aanpak.

Waarop de keuze ook valt, we gaan steeds voor de meest gepaste oplossing met minimale hinder voor buurtbewoners.