Heusden-Zolder heeft een droom! En die is sportief

Gepubliceerd op vrijdag 15 sep 2023 om 12:00

Heusden-Zolder zet koers naar een dynamische visie: de sportiefste gemeente worden. Vandaag staat onze gemeente in de startblokken met een duidelijke missie en een strategisch stappenplan voor lange en korte termijn.

Er leeft veel in Heusden-Zolder. Toch ontbrak er tot nu toe een gemeenschappelijk verhaal dat de verschillende initiatieven en inspanningen vanuit het lokaal bestuur, organisaties en verenigingen samenbracht en versterkte. En dat terwijl Heusden-Zolder op allerlei vlakken enorm veel te bieden heeft, van sport tot cultuur en toerisme.

Daarom zijn we samen met een externe partner op zoek gegaan naar een manier om de troeven van onze gemeente in de verf te zetten. Intussen hebben we een traject doorlopen dat op verschillende momenten is getoetst bij zowel de bevolking als de beleidsmakers. De hamvraag: Hoe maakt Heusden-Zolder het verschil, vandaag en in de toekomst?

Een gezonde geest in een gezond lichaam

“We willen de sterktes van onze gemeente - van historisch erfgoed en uitgestrekte natuurgebieden tot bruisende cultuur en unieke sportinfrastructuur - op een logische manier met elkaar verbinden,” zegt burgemeester Mario Borremans. De term 'sportief' gaat voor veel verder dan alleen het fysieke aspect. De ambitieuze slogan 'Een gezonde geest in een gezond lichaam' weerspiegelt dit. We willen de hele gemeente zowel fysiek als mentaal in beweging krijgen én houden.

Een belangrijke eerste stap om dit uit te rollen is al gezet. Anke Bongaerts werd aangeworven als eerste citymarketingmanager van Heusden-Zolder. Anke zal in deze rol verder werken aan een toekomstplan op lange termijn. “Want deze missie geeft ons ambitie. Het is een streefdoel dat we nooit helemaal kunnen bereiken, maar dat ons wel een basis geeft om op terug te vallen,” licht ze toe.

We doen heel graag een oproep aan alle verenigingen, organisaties en inwoners, jong en oud, om mee te bouwen aan dit verhaal. Niet alleen binnen Heusden-Zolder, maar naar heel Vlaanderen toe. Elke inwoner, elke bezoeker, elke toerist… moet onze gemeente met een goed sportief gevoel kunnen beleven.

We kiezen er dan ook voor om cultuur, erfgoed en natuurbeleving op een sportieve manier te benaderen. Van H tot Z, van Heusden tot Zolder, maar ook van Hoofd tot Zolen of van Hart tot Ziel. Er zijn tal van mogelijkheden. Ook ondernemend Heusden-Zolder willen we op deze manier een welverdiend duwtje in de rug geven. Van inwoners en toeristen naar bedrijven tot horeca en handelaars: iedereen moet de vruchten kunnen plukken van onze nieuwe strategie.

Nieuwe stijl verspreid over tijd

Bij een nieuw verhaal hoort een nieuw beeld. Ook in de beeldvorming wil Heusden-Zolder de nieuwe ambitie mee overbrengen. “Ons nieuwe logo weerspiegelt de frisse koers die Heusden-Zolder inslaat,” legt burgemeester Mario Borremans uit. “De playknop en het dynamische lijnenspel symboliseren beweging. Door bewust te kiezen voor kleine letters verleggen we de focus van het gemeentebestuur naar het kloppend hart van Heusden-Zolder: onze inwoners, ondernemers en verenigingen.”

“De komende maanden vervangen we stelselmatig het vertrouwde logo door dit frisse nieuwe exemplaar en ook de bijhorende huisstijl rollen we gefaseerd uit. Druk dus op ‘play’, want Heusden-Zolder laat je niet onbewogen,” voegt Anke Bongaerts toe.