Heusden-Zolder krijgt OverKop-huis

Gepubliceerd op woensdag 5 jun 2024 om 13:40

Heusden-Zolder toont opnieuw haar engagement naar jongeren met de opening van een OverKop-huis op de mijnsite. De gemeente zet hiermee een belangrijke stap om de jeugd nog beter te ondersteunen en te begeleiden.

Heusden-Zolder beschikt al over een breed aanbod voor jongeren, waaronder talrijke jeugdverenigingen en vier jeugdhuizen die samen meer dan 1500 kinderen en jongeren bereiken. Helaas vinden niet alle jongeren hun weg naar deze werkingen. Daarom zette het lokaal bestuur samen met Arktos vzw extra vrijetijdsactiviteiten op in drie wijken. Tijdens de coronaperiode werd de zorg rond mentaal welzijn van jongeren duidelijker, wat leidde tot de oprichting van een JAC (Jongeren Aanbod CAW). Het JAC biedt jongeren van 12 tot 25 jaar en hun omgeving een luisterend oor, advies, ondersteuning en begeleiding.

Met de ambitie van de Vlaamse regering om in elke eerstelijnszone een OverKop-huis op te richten, hebben Arktos vzw, CAW Limburg en lokaal bestuur Heusden-Zolder de handen in elkaar geslagen en een subsidieaanvraag ingediend. Dat resulteerde in de start van een OverKop-huis in Heusden-Zolder, gericht op jongeren van 12 tot 25 jaar, met speciale aandacht voor kwetsbare jongeren.

In het OverKop-huis aan het Marktplein kunnen jongeren elkaar ontmoeten, deelnemen aan activiteiten en in een ontspannen sfeer praten over hun welzijn. Vanaf woensdag 5 juni staan Leandro Cinus van Arktos vzw en Jana Hulsmans van het JAC elke week klaar om jongeren te ontvangen.

Het OverKop-huis is elke woensdagnamiddag van 12.30 uur tot 17 uur geopend. Jongeren kunnen hier vrij binnenlopen om te ontspannen, mee te doen aan activiteiten of een luisterend oor te vinden. Het is een veilige plek waar jongeren hulp kunnen krijgen zonder gestigmatiseerd te worden.

Blijf op de hoogte van alle activiteiten via Instagram: @overkopheusdenzolder.