Gepubliceerd op maandag 26 augustus 2019 0 u.
Onze bib is een interessant boek rijker.

Op 15 juli ontvingen we van auteur Ridder Beauduin de Theux de Meylandt et Montjardin zijn publicatie over Minister van Staat, Barthélemy Graaf de Theux de Meylandt. De auteur was vroeger erg betrokken bij de vieringen over Graaf de Theux de Meylandt en dus de aangewezen persoon om het leven van één van de meest illustere inwoners van Heusden-Zolder neer te schrijven.

Graaf Barthélemy de Theux de Meylandt was de jongste zoon van ridder Joseph-Mathieu de Theux en Marie-Antoinette de Wezere. In zijn job als advocaat tijdens de turbulente periode van de heerschappij van Willem I kreeg hij meer en meer interesse in politiek. Zijn politieke carrière ging pas echt van start in het Nationaal Congres in 1830. Daar was hij een sterke voorstander van het unionisme, godsdienstvrijheid, persvrijheid en vrije meningsuiting. Hij werd niet veel later verkozen voor het nieuwe parlement, waarin hij meer dan veertig jaar zou zetelen en koploper zou zijn bij een aantal belangrijke wetten.

Zijn karakter en politieke keuzes bleven niet onopgemerkt door Leopold I. In 1831 werd hij minister van Binnenlandse Zaken en later ook van Buitenlandse Zaken. Hij speelde een grote rol bij meerdere regeringen. Op 21 augustus 1874 overleed hij. Met de dood van De Theux verdween één van de belangrijkste staatslieden van de eerste decennia van onafhankelijk België.

Wil je meer lezen? Kom het boek dan uitlenen in de bib. Het boek is in het Frans geschreven.