Gepubliceerd op vrijdag 18 december 2020 12.22 u.

Heusden-Zolder is één van de sterkst groeiende gemeenten van onze provincie. We merken dit bijvoorbeeld aan de stijging van verschillende bouwprojecten. Desalniettemin zijn er helaas heel wat mensen die nog steeds op zoek zijn naar een woning. Niet iedereen heeft de mogelijkheid om te kopen of te bouwen en zijn kandidaat voor een sociale woning. In een periode van 10 jaar werden zo'n 107 nieuwe sociale woningen of appartementen gerealiseerd en in de nabije toekomst staan er nog 57 op de planning.

Momenteel staan er een 800-tal inwoners op een wachtlijst. Met bovenstaande cijfers in het achterhoofd, moeten deze mensen 5 à 6 jaar wachten alvorens het hun beurt is. Het lokaal bestuur wil de wachttijd drastisch terugschroeven en onderneemt actie. We hebben zowel onbebouwde percelen die we in eigendom hebben en gronden van andere overheden in kaart gebracht. Deze gronden nemen we mee in het actieprogramma 'bindend sociaal objectief'. Samen met de andere partners bekijken we welke percelen geschikt zijn voor bijkomende sociale woningen.

Als lokaal bestuur streven we naar een spreiding van extra sociale huurwoningen over ons hele grondgebied. Er komt met andere woorden geen bijkomend aanbod in de gekende locaties. Door een meer doorgedreven en doordachte spreiding krijgen we een gelijkvormige en correcte samenstelling van onze bevolking in heel Heusden-Zolder.